Datum plaatsing: 17 november 2019 - Laatst gewijzigd: 13-11-2019 11:07:50

Elfde Jèske voor Ben van Schijndel


Elfde Jèske voor Ben van Schijndel


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Zestien voorgangers heeft Ben van Schijndel wanneer hij het Jèske om de schouders krijgt bij de jaarlijkse inauguratie van de Hannusclub. Deze groep, die oorspronkelijk bestond uit tien mannen, besloot zestien jaar geleden om elk jaar een Elfde Jèske toe te kennen aan een persoon die in Rosmalen op maatschappelijk of cultureel terrein van betekenis is. En bij voorkeur ook iets met Carnaval heeft.

Door Herman van Dinther

De link met Carnaval ligt voor de hand omdat de Hannusclub elk jaar op Carnavalszaterdag de Intocht Plus organiseert wanneer Prins Carnaval wordt ingehaald en waarbij de mooie Kinderoptocht een belangrijk onderdeel is.
De Driesprong en het pleintje bij De Kentering vormen dan samen het kloppend hart waar voor jong en oud een mooi en onderhoudend programma wordt geboden. De Drager van het Elfde Jèske staat de organisatoren tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf met raad en daad bij. Dit jaar is dat dus Ben van Schijndel die de Drager van het zeventiende Jèske wordt en daarmee tot het illustere gezelschap van Dragers toetreedt.

Verrassing
Ben (75) “Ik was helemaal verrast toen mij werd gevraagd of ik er interesse in had om in het Carnavalsseizoen 2019/2020 het Elfde Jèske te dragen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, ik ken als lid van De Likkebaerden De Hannusclub al vanaf de oprichting. We werken heel intensief samen tijdens Carnaval en hebben ook een groot aandeel gehad in het maken van Hannus en Hanneke, de symbolen die met Carnaval prominent staan te pronken op De Driesprong. De Hannusclub is onderdeel van de Rosmalense samenleving en draagt bij aan de gezelligheid en leefbaarheid van Rosmalen. Dat spreekt mij aan. Ik kende het bestaan van het Elfde Jèske natuurlijk en weet ook wie het eerder hebben gekregen. Voor mij was het wel een grote verrassing dat ik voor dit jaar ben uitverkoren.”

Technisch knobbeltje
Ben komt oorspronkelijk uit Beek en Donk maar verhuisde in 1985 naar Rosmalen. “Ik heb een technische opleiding en werkte onder andere op de tekenkamer bij Benier in Den Bosch waar machines voor broodbakkerijen worden gemaakt en later ook bij Rijkaart in Asperen, een familiebedrijf waar we de eerste croissant buigmachine ter wereld hebben gebouwd. Toen ik de overstap naar Rijkaart maakte besloten mijn vrouw Elles – die ik bij Benier had leren kennen – en ik om te verhuizen naar de omgeving Den Bosch. De keuze viel op Rosmalen waar we met heel veel plezier wonen. Toen onze zoon honkbal ging spelen bij De Knuppelaars werd ik in die vereniging penningmeester tot aan de fusie met HBS. Beide verenigingen gingen samen verder als Gryphons, waar ik me sindsdien erelid mag noemen.”

De Likkebaerden
In 1993 stond Ben mede aan de wieg van De Likkebaerden, een club die vooral met Carnaval actief is. Ongeveer de helft van de vijftig leden is muzikant en treedt als carnavalsclub vaak op. De andere belangrijke activiteit van De Likkebaerden is het bouwen van een carnavalswagen.
Ben: “We gaan nu voor de 27ste keer een wagen bouwen en dat doen we elk jaar met heel veel plezier. We vragen onze leden om ideeën voor de wagen die vervolgens in de bouwcommissie worden verwerkt tot een thema. Dan verzorg ik de ontwerptekening en kan ik als technische man de nodige bewegingen van de wagen bedenken. Hoe meer draaiende en bewegende elementen er worden gebouwd, hoe mooier ik het vind. Er steekt veel tijd in de bouw van de wagen, daar zijn we maanden mee bezig. De laatste weken voor Carnaval ben ik in de grote bouwhal zelfs dagelijks van ’s morgens tot ’s avonds aan de slag, uiteraard met de andere leden die meebouwen. Over het thema mag ik nog niets verklappen maar het wordt sprookjesachtig.”

Voldoening
“Wat ik trouwens ook leuk vind bij de Likkebaerden is dat we als club met carnaval een bezoek brengen aan De Binckhorst en Annenborch maar ook zorgen voor ‘Leut op den dam’, dat wil zeggen dat we mensen thuis bezoeken die ziek zijn of lichamelijk niet in staat zijn Carnaval te vieren. Dat geeft veel voldoening.”
Behalve dat Ben penningmeester is van De Likkebaerden is hij lid van de Cliëntenraad Nieuwehagen in Den Bosch waar zijn moeder haar laatste jaren in goede verzorging mocht doorbrengen. Het gaf hem ook veel voldoening om zijn broer Eric met het Down syndroom tot aan zijn dood te verzorgen. Ook maakt Ben deel uit van het Technisch Team van de Stichting Podium Rosmalen, waar zijn technische vaardigheden heel goed van pas komen.
Ben: “Ik vind het fijn om me nuttig te maken voor de samenleving. En wat Carnaval 2020 betreft, die wordt voor mij als Drager van het Elfde Jèske extra leuk, dat weet ik zeker.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15451