Datum plaatsing: 14 november 2019

Demonstratie vóór Zwarte Piet in Den Bosch rustig verlopen


Demonstratie vóór Zwarte Piet in Den Bosch rustig verlopen


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Danny van der Horst zette een paar dagen geleden een oproep op facebook voor een demonstratie vóór Zwarte Piet. De druppel die de emmer deed overlopen was de komst van roetveegpieten bij de intocht en het protest van Kick Out Zwarte Piet op dezelfde dag. Daarop besloot Danny een protest op touw te zetten.

Door Simone Heijmans

Maar liefst 1700 mensen vinkten aan dat ze kwamen. Uiteindelijk waren het er zo’n 200 mensen, die op de Markt in Den Bosch kwamen protesteren. Om de rust te bewaren en voor ieders veiligheid waren er ook 2 agenten en 2 handhavers aanwezig. Maar alles verliep zonder problemen, en was het vooral een feestelijke bijeenkomst.

Onder de demonstranten bevond zich ook een bekende lokale Zwarte Piet, die bekendstaat als Coole Piet, aka Danny van ’t Zand. Hij speelt al 10 jaar Zwarte Piet, ook in zijn eigen wijk de Maaspoort. Hij laat weten dat hij daarom echt niet verder kan als roetveegpiet, omdat de mensen hem daar kennen.

De organisatie van ’s-Hertogenbosch laat de keuze vooral aan de vrijwilliger zelf over, of ie als roetveeg- of zwarte Piet bij de intocht aanwezig zal zijn. De meeste mensen hebben moeite met dit gegeven, en vinden het een verlies van een jarenlange traditie.

Buiten de demonstranten en de 2 agenten en 2 handhavers waren er ook landelijke media aanwezig. Een klein uur na de start sloot Danny van der Horst het protest af. Hij liet weten de boodschap dezelfde avond nog over te brengen aan de burgemeester en het Sinterklaascomité, en waarschuwde dat mensen thuis moeten blijven met de intocht zondag als de emotie te hoog is.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29861