Datum plaatsing: 25 november 2019

Alertheid geboden bij de aankoop van elektrische vervoermiddelen


Alertheid geboden bij de aankoop van elektrische vervoermiddelen


Regio (Regionaal): De evolutie van de elektrische vervoermiddelen –of is het speelgoed?- is in volle gang. Elektrische vervoermiddelen zoals elektrische skateboards, -hoverboards en -steps zijn veelgevraagde cadeau’s voor de komende feestdagen. Vaak weten ouders niet dat deze vervoermiddelen verboden zijn op de openbare weg, en ook op het fiets- of voetpad. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat de regels in de meeste gevallen niet bekend zijn. VVN vraagt ouders alert te zijn en hun kinderen niet de straat op te laten gaan met dit speelgoed.

Vooruitgang moet hand in hand gaan met verkeersveiligheid
Vooruitgang moet je niet tegenhouden omdat het gaat om de ontwikkeling van mobiliteit en bereikbaarheid. Tegelijkertijd is het van belang om de verkeersveiligheid op straat te waarborgen. Veilig Verkeer Nederland vroeg ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wat ze weten over deze bijzondere “voertuigen” die we ook wel aanduiden als Light Electric Vehicles (LEV’s).

Gebruikers van niet-elektrisch speelgoed zijn voetgangers
Gebruikers van niet-elektrisch speelgoed zoals waveboards, skateboards, skates, space-scooters en wheelys zijn voor de wet voetganger. Als een voetpad ontbreekt mag de gebruiker ook op het fietspad. In het onderzoek kregen ouders onder andere de stelling “met een waveboard mag je op het fietspad” voorgelegd. 56% van de 420 deelnemende ouders antwoordde 56% met “niet waar”.

Fabrikanten vertellen niet dat elektrische voertuigen als speelgoed niet de weg op mogen
Met elektrische voertuigen zijn de regels anders. Deze moeten via een aanvraag bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eerst worden gekeurd door het RDW, om zo toestemming voor gebruik op de openbare weg te krijgen. Elektrische ‘vervoermiddelen’ die als speelgoed worden gebruikt zoals elektrische steps, elektrische skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards, mogen niet op de openbare weg, omdat zij geen goedkeuring hebben van het RDW. Er mag alleen mee worden gespeeld op eigen terrein zoals de tuin. Uit het onderzoek bleek dat 54% van de ouders dacht dat de hoverboard wel op de openbare weg mocht. Fabrikanten en verkopers vertellen niet altijd dat het elektrische speelgoed niet op de weg mag. Pas na aankoop ontdekken ouders en hun kinderen dat je er in Nederland niet mee mag deelnemen aan het verkeer.

Oproep aan de leveranciers van elektrische vervoermiddelen
Er zijn in Nederland 16 van deze elektrische vervoermiddelen goedgekeurd, die te vinden zijn via deze link naar de RDW:
https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/bijzondere-bromfietsen
Staat de aankoop die je hebt gedaan er niet tussen dan mag je er niet mee deelnemen aan het verkeer. “De aanbieders van elektrische vervoermiddelen moeten echt hun verantwoordelijkheid nemen en bij de verkoop clip en klaar aangeven of het betreffende vervoermiddel is toegestaan in het Nederlandse verkeer”; zo bepleit VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

Wetgeving is onderweg
Wetgeving omtrent de elektrische vervoermiddelen is in de maak en gaat een einde maken aan de onduidelijkheid. Op dit moment is het gebruik ervan in het verkeer in ieder geval verboden. “Het is geen overbodige luxe wanneer ouders hun kinderen goed informeren over hoe en waar kinderen deze apparaten veilig kunnen gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf en zeker ook voor andere verkeersdeelnemers. Voor ouders is het belangrijk om alert te zijn bij de aankoop om teleurstellingen daarna te voorkomen. Je maakt je kinderen immers meestal niet blij met
een elektrisch vervoermiddel als Sinterklaas- of Kerstcadeau waarmee je alleen maar in de achtertuin blijkt te mogen spelen”; aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

*Aan de VVN Kids on Wheels Poll deden 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee. Deze steekproef is representatief voor deze groep ouders in Nederland.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27266