Datum plaatsing: 30 november 2019

Twee exposities tijdens de wintermaanden in Museum Krona


Twee exposities tijdens de wintermaanden in Museum Krona


Uden (Uden): Vanaf 1 december kunnen bezoekers in Museum Krona, naast de vaste collectie, twee exposities bezichtigen. Een winterexpositie rondom de Brabantse kunstenaar Harry van der Heyden – Genesis - én een kerstexpositie – Kerst in de Abdij - met bijzondere kerststallen en iconen. Dat alles in de unieke omgeving van een eeuwenoude abdij, voorzien van een prachtige kruidentuin en omgeven door monumentale kloostermuren.

Met de winterexpositie Genesis rondom de Brabantse kunstenaar Harry van der Heyden krijgen museumbezoekers een verrassend inkijkje in het scheppingsproces van deze kunstenaar, die dit voorjaar na een rijk leven overleed op 77-jarige leeftijd. Hoe kwam hij tot zijn kunst? Wat speelde er zich in zijn hoofd af? Dat is wat bezoekers kunnen gaan ontdekken.

Genesis
Het scheppingsverhaal is de rode draad waarmee het werk van Harry van der Heyden tot leven komt in Museum Krona. Tijdens de expositie wordt dit verhaal verteld aan de hand van drie, chronologisch geplaatste thema’s die gekoppeld zijn aan zijn kunstwerken. De start is chaos en het doen tot pogingen om
ordening aan te brengen. Daarna volgt schepping. Door het scheppen van nieuwe kunst wordt een eigen stijl gevonden. Vervolgens resulteert dit in stilte en bezinning.
Door de spirituele en religieuze context in de kunstwerken van Van der Heyden vormt zijn oeuvre een mooie verbinding met de visie van Museum Krona. Ook hier vindt er een koppeling plaats tussen het oude en het moderne. Naast deze schilderijen zullen enkele kunstwerken te zien zijn van tijdgenoten zoals Gerrit
van Bakel, met wie Harry goed bevriend was.

Over de kunstenaar
Harry van der Heyden was de jongste telg uit het nest van een groot, warm Brabants gezin in Nistelrode. Tijdens zijn studie aan de Kunstacademie leerde hij zijn partner Nico kennen met wie hij tot zijn dood in Eindhoven heeft doorgebracht. De kunstenaar wilde zelf nooit een betekenis of interpretatie
opdringen. Hij liet het maken van interpretaties van zijn schilderijen juist over aan de toeschouwer, opdat er elke keer een andere interpretatie geschapen kon worden.

Kerst in de Abdij
Daarnaast kunnen bezoekers zich onderdompelen in kerstsferen tijdens de kerstexpositie in Krona. Met historische kerststallen uit de hele wereld én een rijke verzameling iconen afkomstig uit het museum. Heel bijzonder zijn de Kerst-Boom-Stal van beeldend kunstenaar Guido Geelen en meubelontwerper Piet Hein Eek, en de monumentale, kartonnen kerststal van de onlangs overleden Couzijn van Leeuwen.

Locatie: Museum Krona – Veghelsedijk 25 – 5401 PB Uden
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11:00 - 17:00 uur
Contact: 0413 – 263431 / info@museumkrona.nl /www.museumkrona.nl

Expositie Harry van der Heyden is te zien van 1 december 2019 t/m 1 maart 2020
Expositie Kerst in de Abdij is te zien van 1 december 2019 t/m 12 januari 2020
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14264