Datum plaatsing: 25 november 2019

Zo ga je veilig het dak van je huis op


Zo ga je veilig het dak van je huis op


's-Hertogenbosch (Regionaal): Heb jij last van hoogtevrees? Dan is dit artikel misschien niet iets voor jou. Wanneer je dat niet bent, is dit een handig artikel voor als er iets aan het dak moet gebeuren. Het is goed mogelijk dat je een keer een lekkage krijgt of ander onderhoud nodig is. Om een dakreparatie of onderhoud zelf uit te voeren, is het nodig om het dak op te gaan. Wil je weten hoe je dit veilig doet? In dit artikel lees je een aantal handige tips.

Redenen om het dak op te gaan
Het dak is een onderdeel van het huis waar mensen niet veel naar kijken. Er zijn verschillende redenen om het dak op te gaan, bijvoorbeeld om te controleren of het dak nog een goede afvoer van water heeft. Een ander voorbeeld is om te kijken of er nergens vochtplekken zitten, dit is een teken van een lekkage. Wanneer er bijvoorbeeld een zware storm is geweest, is het goed mogelijk dat er dakpannen kapot zijn gegaan. In dat geval is het noodzakelijk dat je de dakpannen vervangt. Een andere mogelijkheid is dat de dakbedekking niet meer in goede staat is en je dit gaat vervangen. Door het zelf te doen bespaar je op de kosten van de dakbedekking.

Veilig het dak op
Je hebt besloten wat je gaat doen, nu is het tijd om het dak op te gaan. Hiervoor is wel voorbereiding nodig, je wilt uiteraard wel veilig het dak op. Maak een planning en bedenk hoeveel tijd je nodig hebt. Kijk ook naar het weer, je wilt namelijk niet met storm of regen op het dak staan. Probeer daarnaast altijd met iemand anders de werkzaamheden te doen, zodat je ondersteuning hebt en ongelukken voorkomt. Gebruik altijd valbeveiliging, dit is een harnas wat is vastgemaakt aan een ankerpunt. Mocht je dan toch uitglijden, dan zorgt het harnas ervoor dat je niet naar beneden valt.

Zo maak je veilig gebruik van een ladder
Om op het dak te komen, heb je in de meeste gevallen een ladder nodig. Het scheelt dat bijna iedereen deze wel thuis heeft staan. Zodra je de ladder hebt en het dak op wilt gaan, is het belangrijk om eerst de ladder te controleren. Allereerst bekijk je of de antislip doppen aan de onderkant van de ladder nog aanwezig en niet volledig afgesleten zijn. Daarnaast bekijk je of de sporten nog goed geribbeld zijn en niet vol zitten met resten van eerdere klussen. Plaats de ladder in een hoek van 75 graden en zorg dat de ladder stevig staat. Het is ideaal om iemand de ladder beneden te laten ondersteunen, zo voorkom je dat deze alsnog wegglijdt.

Veilig op het dak lopen
In principe loop je op een dak hetzelfde als op de grond, maar toch is er een groot verschil. Van een dak val je meters naar beneden, wat je mogelijk direct in een levensbedreigende situatie brengt. Hou daarom rekening met de volgende punten. Loop nooit achteruit, hierdoor is het moeilijker om afstand in te schatten en een misstap is snel gezet. Probeer daarnaast nooit over iets heen te klimmen, je ziet niet wat er aan de andere kant is en daarnaast is de mogelijkheid van struikelen veel groter.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28658