Datum plaatsing: 30 november 2019

Nieuwe voorzitter Stichting Nationaal Monument Sint-Jan


Nieuwe voorzitter Stichting Nationaal Monument Sint-Jan


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Willem van der Schoot heeft op 25 november jl. afscheid genomen als voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Monument Sint Jan. Hij was voorzitter sinds 2011. Het doel van deze stichting is het verwerven van gelden die de instandhouding van de Sint Jans- kathedraal in ‘s Hertogenbosch mogelijk moet maken. Willem van der Schoot wordt opgevolgd door Ton Rombouts, oud-burgemeester van ’s-Hertogenbosch.

Als je gevraagd wordt om voorzitter te worden van de stichting die zich inzet voor de instandhouding van de Sint-Jan, kun je simpelweg geen ‘nee’ zeggen, vindt Rombouts. In zijn tijd als burgemeester leerde hij hoe waardevol de kathedraal voor veel mensen is. Uit ’s-Hertogenbosch en ver daarbuiten. Gelovig en niet-gelovig. “De Sint-Jan is één van de belangrijkste monumenten van ons land. Internationaal zie je dat aan de Capitool-reisgids. Daarop staat de kathedraal op de cover afgebeeld. In de Meimaand trekken gildes vanuit de hele provincie naar de Sint-Jan. En in de stad is de Sint-Jan een plek waar mensen komen om een kaarsje op te steken en rust te vinden.”

Een nieuw gezicht in het bestuur
Ton Rombouts treedt toe tot een bestuur met uiteenlopende ervaringen en expertises.
“Gelukkig kan ik rekenen op mensen die experts zijn binnen hun eigen gebied.” De oud- burgemeester neemt het voorzitterschap over van Willem van der Schoot. “Willem is een geweldige voorzitter geweest voor de stichting. Alles loopt op rolletjes en hij draagt een spaarpotje aan mij over. Grote hulde.”

Doorgeven aan volgende generaties
“De Sint-Jan is een heel belangrijk gebouw waar we zuinig op moeten zijn.” En dat vraagt om onderhoud. “Als eerdere generaties deze kathedraal konden bouwen, moeten wij toch in staat zijn haar te onderhouden? Dat is de ereplicht van onze generatie: in stand houden wat vroegere generaties met bloed, zweet en tranen hebben opgebouwd. Zodat ook latere generaties er nog rust, inspiratie en kracht kunnen vinden.” Maar de stichting kan dit niet alleen: “Daarvoor zullen we een beroep blijven doen op alle mensen die de Sint-Jan willen steunen.”

Dromen
Ton Rombouts ziet een rooskleurige toekomst voor de Sint-Jan, mede dankzij de steun van de SNMSJ en haar donateurs. Daarom kan hij dromen. Voor de kathedraal, maar ook grootser. Zeker in deze decembermaand, die toch vaak een periode van terug- en vooruitkijken is. “De kersttijd is een mooie tijd om je te bezinnen en nog eens goed na te denken of je genoeg doet voor je omgeving.”

Achtergrond informatie
Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, www.sint-jan.nl, houdt zich bezig met de fondswerving ten behoeve van de doorlopend noodzakelijke restauratiewerkzaamheden om de eeuwenoude tradities te behouden. Om het grote publiek zich ook in de toekomst te verrassen en verwonderen
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30431