Datum plaatsing: 14 december 2019

Het 28e kerstconcert van het Rosmalens mannenkoor


Het 28e kerstconcert van het Rosmalens mannenkoor


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Kerstconcert met bijzonder orgelspel

“Kind in het Licht” is dit jaar de titel van het gratis toegankelijke kerstconcert van het Rosmalens Mannenkoor. Een titel die uiteraard naar het kerstkind verwijst dat bezongen wordt in een groot aantal kerstliederen uit vele landen en uit veel verschillende eeuwen. Aan dit kerstconcert, dat onder leiding staat van dirigente Ien Bouwmans, wordt medewerking verleend door Jacques van den Dool, een organist van naam en faam. Hij zal het Rosmalens Mannenkoor bij een vijftal liederen begeleiden op het monumentale Smitsorgel dat zich in de Lambertuskerk bevindt.

In de 36-jarige historie van het Rosmalens Mannenkoor is dit het 28e kerstconcert. Vrijwel ieder jaar gaat het koor voor het kerstconcert op zoek naar een muzikale gast. Dit jaar heeft de muziekcommissie Jacques van den Dool bereid gevonden om het kerstconcert op te luisteren met zijn orgelspel. Jacques was lange tijd cantor-organist van de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch en heeft daarnaast diverse koren en orkesten geleid als dirigent. Hij was muziekdocent, heeft talloze orgelconcerten gegeven over de gehele wereld en heeft vele koor- en orgelwerken gecomponeerd.

In de loop van al die kerstconcerten heeft het Rosmalens Mannenkoor inmiddels een respectabel kerstrepertoire opgebouwd. Ook dit jaar zal het de dirigente lukken om de bezoekers te verrassen met nieuw werk in de vorm van enkele minder bekende kerstliederen. De mannen zingen o.a. Tebe Poem en Nowa Radistj Stala, twee Oost-Europese kerstliederen in Byzantijnse sfeer. Daarnaast Oh du Fröhliche en Still, still, still: beide uit de 19 e eeuw, vrij onbekend, maar zeer melodieus en intiem. Drie misliederen staan op het programma: het Gloria van Charles Gounod naast het Sanctus en het Benedictus van Karl Jenkins uit zijn The Armed Man, a Mass for Peace.

Opvallend in dit concert zijn de speelse gospel Whisper, whisper, een weemoedig kerstlied in countrystijl en de honderd jaar oude Engelse Christmas Carol What child is this dat getoonzet is op de melodie van Greensleeves. Naast het Latijn komen zo ongeveer alle Europese talen aan bod in zeer gevarieerde kerstcomposities. Op veler verzoek staat een van de songs van het kerstconcert 2018 op de speellijst, namelijk het grandioze La Vergine degli Angeli van Verdi, waarin dirigente Ien Bouwmans de solopartij zal vertolken.
Als afsluiter van het concert, en dat is bij “het RM” een traditie aan het worden, staat Stille Nacht geprogrammeerd. Een bijzondere versie waarin ook het publiek haar stem mag laten horen.

Het vierstemmige Rosmalens Mannenkoor telt momenteel 43 leden en bestaat naast de twee tenorgroepen, uit baritons en bassen. De monumentale Lambertuskerk in het centrum van Rosmalen is jaarlijks de locatie waar het koor het kerstconcert presenteert. De mannenzang in combinatie met het prachtige orgel waarop de organist fenomenaal speelt, bleek tijdens de repetities al zeer inspirerend. Iedereen is welkom op deze boeiende kerstliederenmiddag.

Kerstconcert Rosmalens Mannenkoor, o.l.v. Ien Bouwmans, m.m.v. organist Jacques van den Dool, zondagmiddag 22 dec 2019 van 15.00 tot 16.15 uur, St. Lambertuskerk Rosmalen centrum, toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16528