Datum plaatsing: 03 december 2019

Inbrekers hebben volop werk in de vakantie


Inbrekers hebben volop werk in de vakantie


's-Hertogenbosch (Regionaal): Wanneer de meeste Nederlanders genieten van hun welverdiende vakantie, gaan de inbrekers juist op pad. Naar schatting gaan zo'n 70 procent van de Nederlanders op vakantie in de zomer. Dat zijn maar liefst 12 miljoen mensen. Maar dat is niet de enige vakantie: de herfstvakantie is net voorbij, maar de kerstvakantie staat alweer op de stoep. Ook deze dagen betekenen dat er heel wat lege woningen in de straat staan. Ideale omstandigheden voor een inbreker om op zijn dooie gemakje waardevolle spullen mee te nemen.

Waar letten inbrekers op?
In de vakantieperiode doen veel inbrekers wat voorwerk, alvorens ze een woning binnen gaan. Ze willen er zeker van zijn dat de bewoners op vakantie zijn en dus niet plotseling binnen zullen stappen. Een duidelijk signaal van bewoners die op vakantie gaan, is in de zomer een caravan voor de deur. Het blijkt dat bij deze woningen significant vaker wordt ingebroken. Maar in de winter valt een dakkoffer voor de ski’s ook op. Helaas gaan inbrekers vaak nog een stapje verder, zo bekijken ze ook de social media van bewoners. Plaats jij dus mooie vakantiefoto's openbaar op Facebook of Instagram, dan lok je onbewust de inbrekers naar je woning toe. Ook een veelgebruikte truc van inbrekers is om een stukje papier tussen de deur en het kozijn te leggen. Ligt het de volgende dag er nog, dan is de kans groot dat de bewoners weg zijn. En een woning die er zichtbaar uitziet alsof er geen mensen zijn, zoals gesloten gordijnen en lichten uit, kan voor inbrekers een duidelijke aanwijzing zijn dat de bewoners op vakantie zijn.

De kans op inbraken verkleinen
Met deze kennis zijn er ook een aantal zaken die je kan doen om een inbraak in jouw woning te verkleinen. Ga je bijvoorbeeld met de caravan op vakantie, zet hem dan niet al wekenlang voor je op de oprit. Hoe meer je de tijd beperkt dat de caravan voor je huis staat, des te kleiner de kans is dat de inbrekers het opmerken. Let bij social media erop welke gegevens je allemaal openbaar maakt. Natuurlijk kan je leuke vakantiefoto's delen, maar vraag jezelf af voor
wie dat allemaal zichtbaar moet zijn. Houd je gordijnen open en zorg voor een bewegingssensor buiten. Dan valt het voor de omgeving direct op als er iemand je erf oploopt. Eventueel kan je ook denken aan een alarmsysteem of een camera voor nog meer beveiliging.

Zorg voor een goede verzekering
Hoe goed je ook bent voorbereid op inbraken, je kan ze nooit helemaal voorkomen. Inbrekers bedenken altijd weer slimme plannen om obstakels te omzeilen. Zorg daarom voor een goede opstalverzekering en inboedelverzekering. Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, dekt de schade aan het huis. Een inboedelverzekering dekt de schade aan je spullen. Is er door inbraak schade aan je deur ontstaan? Dan valt dat onder de woonhuisverzekering. Wordt je tv meegenomen? Dan krijg je een vergoeding vanuit de inboedelverzekering.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26224