Datum plaatsing: 15 december 2019

Theater aan de Parade prikkelarm en autisme-rijk


Theater aan de Parade prikkelarm en autisme-rijk


Vught ('s Hertogenbosch): Theater aan de Parade is een samenwerking aangegaan met de gespecialiseerde school Zuiderbos in Vught. Deze samenwerking vertaalt zich in een gezamenlijk schoolproject dat in januari 2020 start met als hoogtepunt de cabaretvoorstelling ‘Vlafeest’ van Fabian Franciscus op donderdag 5 maart 2020 om 20.00 uur. Fabian heeft autisme en is cabaretier. Hij won eerder het Leeuwarder Cabaret Festival en de Comedy Slam.

Hoofd Marketing van Theater aan de Parade, Stephanie Vorstenbosch: “Theater aan de Parade programmeert inclusief en exclusief. Wij vinden dat iedereen in de gelegenheid moet zijn om te genieten van een theatervoorstelling. De samenwerking met Zuiderbos geeft ons handvatten om hun leerlingen, maar ook andere bezoekers met autisme een fijne ervaring in het theater te geven. Omdat Fabian zelf autistisch is, hoopt hij door zijn voorstelling meer begrip te krijgen voor mensen met autisme. Maar naast zijn autisme is hij vooral een goede cabaretier.”

Theaterproject Zuiderbos
Leerlingen behandelen gedurende het project alles over hoe het er aan toe gaat in een theater. Een rondleiding door het theater is onderdeel van het project, zodat leerlingen op de avond van de voorstelling weten wat ze kunnen verwachten. Stephanie: “Het is voor Theater aan de Parade een heel interessant leerproces. De leerlingen van Havo 4 van Zuiderbos gaan bekijken hoe het theater eruit ziet, hoe het allemaal werkt en wat er allemaal gebeurt in ons theater. Aansluitend daarop gaan wij samen kijken wat voor aanpassingen eventueel nodig zijn of wenselijk om het bezoek aan het theater succesvol te maken. Ik ben erg benieuwd wat er voor nieuwe inzichten voor het theater uit het project gaan komen.”

Sowieso zet Theater aan de Parade op de avond van ‘Vlafeest’ de digitale schermen en achtergrondmuziek op de foyers en in de zaal uit. Daarnaast wordt de start van de voorstelling niet omgeroepen, maar gaan medewerkers langs de tafels om aan te geven dat de zaal geopend is. Daarnaast zijn er oordopjes beschikbaar, mocht het geluid toch een ongewenste prikkel geven.

Zuiderbos
Zuiderbos is een gespecialiseerde school op basis- en voortgezet onderwijsniveau. De school is er voor onderwijsvragen die te maken hebben met psychiatrische problematiek of een vermoeden daarvan. De missie van Zuiderbos is om een verstoorde of gestagneerde ontwikkeling bij kinderen en jongeren weer op gang te brengen. Zuiderbos zet zich ervoor in dat leerlingen weer kunnen functioneren op school, op de school van herkomst, binnen een andere vorm van onderwijs of op de arbeidsmarkt.

Vincent Baaijens, leraar en zorgcoördinator bovenbouw Havo, en Linda de Kort, zorgcoördinator Havo: “Bij Zuiderbos staat ontwikkeling van de leerling centraal, dus ook culturele ontwikkeling. Dit gezamenlijk project met Theater aan de Parade is een prachtige kans om hier vorm aan te geven. De leerlingen van Zuiderbos krijgen de mogelijkheid om op hun eigen manier, binnen de kaders van wat een theater kan bieden, kennis te maken met -en hopelijk te genieten van- het theater. Dit sluit dan ook prima aan bij het motto van de school: “Ik mag ik, jij mag jij zijn.”

De voorstelling ‘Vlafeest’ is voor iedereen toegankelijk om te bezoeken. Voor kaarten en meer informatie: www.theateraandeparade.nl.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28927