Datum plaatsing: 20 december 2019

Tikkie terug levert forse gasbesparing op


Tikkie terug levert forse gasbesparing op


's-Hertogenbosch (Regionaal): Als het aan de overheid ligt gaat Nederland de komende decennia massaal van het gas af. Ook talloze inwoners van Brabant zullen daardoor in de toekomst tijdens de wintermaanden hun woning op een andere manier gaan verwarmen. Maar voordat deze megaklus helemaal is afgerond, blijft de noodzaak voor het afnemen van gas bestaan. Gas dat, als het aan diezelfde overheid ligt, elk jaar duurder gaat worden om zo het gebruik ervan steeds verder te ontmoedigen. Alle reden dus om een paar relevante bespaartips bij elkaar te sprokkelen, zodat de jaarlijkse gaskosten mogelijk toch nog een beetje binnen de perken kunnen worden gehouden.

Graadje minder
Afhankelijk van de manier waarop het pand geïsoleerd is, kan de temperatuur in een ruimte zonder kachel in de winterperiode dalen tot 5 graden of minder. Kortom, de verwarming helemaal uitschakelen is – mede vanwege bevriezingsgevaar – eigenlijk gewoon geen optie. De thermostaat een graadje lager zetten is daarentegen voor de meesten onder ons best te doen. Zeker wanneer er een aangenaam warme trui of deken binnen handbereik is. Ook speciale thermohemden, die soms voor een prikkie op de markt te koop zijn, houden het lichaam in dit soort situaties nog steeds heerlijk warm.

Fors financieel voordeel
Ogenschijnlijk lijkt dat ene graadje minder in huis dus niet zoveel uit te maken. Maar het effect ervan op de jaarafrekening van het energiebedrijf is duidelijk merkbaar. In een gemiddeld Nederlands huishouden wordt jaarlijks zo’n 1.470 m3 gas verstookt, wat op jaarbasis globaal gezien 1.000 euro kost. Elke graad dat de verwarming lager wordt gezet levert een concrete gasbesparing van 6 à 7 procent op. Wanneer we deze procentuele besparing van energie vergelijken met de hetgeen rechtstreeks in de portemonnee gevoeld wordt, dan levert elke graad verlaging dus 60 tot 70 euro op.

Let op de douchetijd
Zeker tijdens de koude wintermaanden wordt het nemen van een heerlijk warme douche door menigeen als een echte weldaad beschouwd. De gemiddelde douchetijd van 10 minuten wordt in dat soort gevallen regelmatig overschreden. Als we ervan uitgaan dat de meeste huishouden in Noord-Brabant over een reguliere douchekop beschikken waar 9 à 10 liter water per minuut doorheen stroomt, dan kost 10 minuten douchen ongeveer 25 cent aan gas- en waterkosten. Elke minuut meer verhoogt de rekening dus met zo’n 2,5 cent. Nu lijkt dat op het eerste gezicht niet zo’n schokkend hoog bedrag, maar laten we dan eens naar een concrete situatie kijken.

Rekenvoorbeeld
Stel het huishouden bestaat uit een vader, moeder en twee kinderen, die elke dag van de week douchen. Als iedereen in het gezin zich keurig aan de limiet van 10 minuten houdt, dan kosten hun douchebeurten over het hele jaar gerekend (25 cent x 4 gezinsleden x 365 dagen) 365 euro. Laten we er vervolgens gemakshalve vanuit gaan dat ieder gezinslid consequent niet 10, maar 11 minuten doucht. Dan levert dat meteen een jaarlijkse kostenverhoging van 36,50 euro op. Wanneer we vervolgens de kosten voor water en energie vergelijken met een standaard douchetijd van 15 minuten binnen het gezin, dan moet er op jaarbasis zelfs 182,50 euro bovenop de eerder genoemde 365 euro worden betaald. Kortom: minder lang douchen levert concreet een aanmerkelijk lagere gas- en waterrekening op.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16247