Datum plaatsing: 07 januari 2020 - Laatst gewijzigd: 07-01-2020 06:05:55

Vinkelse dakar-debutant: “Mooie duinen, maar ook verraderlijke stenen”


Vinkelse dakar-debutant: “Mooie duinen, maar ook verraderlijke stenen”


Vinkel ('s Hertogenbosch): De kop is eraf: Olaf Harmsen heeft officieel zijn Dakardebuut gemaakt. De Vinkelnaar was minder zenuwachtig dan hij had gedacht aan de start van de 319 km lange proef langs de kust van de Rode Zee, maar hij was toch ook wel opgelucht toen hij aan de finish was. “Het eerste vinkje staat. Nog elf te gaan.”

De etappe van Jeddah naar Al Wajh bestond uit twee delen die een ruime variatie boden aan snelle paden, stenen, rivierbeddingen en zand. “Mooie stukken met duinen, maar ook verraderlijke stenen onder het zand”, merkte Olaf Harmsen. “Je moest echt goed opletten. Maar ik heb me goed vermaakt en ik ben gefinisht, dus wat wil je nog meer?”
Van zenuwen had Harmsen minder last dan hij vooraf had verwacht. Gezonde wedstrijdspanning, meer was het niet. “Ik had me ook wel heel goed voorbereid en dat geeft rust. Het was fijn om eindelijk onderweg te zijn. Ik heb lekker gereden. Soms even bewust rustig aan, om mijn armen wat te laten bijkomen en opgepompte spieren te voorkomen.” Dat leverde hem een voorlopig honderdste tijd op, iets minder dan twee uur achter dagwinnaar Toby Price.

De tweede etappe van de Dakar 2020 was een zware dag, waarop heel veel mis kon gaan. Stof en stenen maakten het de motorrijders moeilijk en juist daarom besloot Olaf Harmsen om het wat rustiger aan te doen. De finish halen is immers het enige wat telt voor de Dakardebutant.

De 367 km van El Wajh naar Neom volbracht Harmsen zonder kleerscheuren. “Ik heb geen risico’s genomen”, vertelde hij na aankomst in het bivak. “Ik heb er genoeg zien liggen om rustig aan te doen. Het was een zware dag door de vele en ook flinke stenen. Je kon er niet omheen, dus je moest er wel overheen. Maar ze waren heel link.”

Harmsen deed het zo rustig aan dat een heleboel motorrijders hem voorbij kwamen. “Maar bij de tankstop en later ook bij de finish kwamen ze ná mij binnen! Dat was erg grappig. Blijkbaar heb ik het niet zo verkeerd gedaan.”

Door de relatief lage snelheid was het ook makkelijker navigeren. Alleen op het einde van de etappe maakte Harmsen een foutje. “Mijn roadbook werkte niet meer. Het draaide niet meer door. De rol was iets te dik, denk ik. Ik ben achter een truck aan gereden, maar die reed verkeerd. Dat was een beetje jammer.”

In het stof was het lastig rijden, zeker achter die truck. “Achter een motor gaat het nog, achter een auto is het bijna niet te doen, achter een truck kun je beter even stoppen want je ziet geen steek.” De naweeën van een voorhoofdsholteontsteking maakten het er ook niet gemakkelijk op. In de eerste etappe had Harmsen nog barstende hoofdpijn, vandaag was hij misselijk. “Ik hoop dat het gaandeweg beter gaat. Op het resultaat heeft het geloof ik weinig invloed, zolang ik maar een beetje rustig aan doe.”

Bas Kaligis www.racexpress.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13262