Datum plaatsing: 08 januari 2020

Vakbond FNV wil af van de buurtbus


Vakbond FNV wil af van de buurtbus


Maliskamp ('s Hertogenbosch): Voor veel dorpen op het platteland van Maasland en Meierij is het een niet wegtedenken voorzieningen: de buurtbus. De vrijwilligers van de buurtbusverenigingen zijn voor veel inwoners een belangrijkse schakel omdat openbaar vervoer verder ontbreekt in de dorpjes. Jong en oud maakt gebruik van de buurtbus voor bijvoorbeeld school- en ziekenhuisbezoek. Als het aan de vakbond FNV ligt houdt dit binnenkort op. Zij wil dat er een einde komt aan deze vrijwillige initiatieven

Vakbond FNV wil dat het busvervoer anders wordt ingedeeld in Brabant. De vakbond heeft een breed programma van aandachtspunten bij Provinciale Staten ingediend voor de aanbesteding van openbaar vervoer. Een van die punten is dat al het werk door betaalde krachten moet worden gedaan.
Bestuurder van FNV Streekvervoer Marlies Peeters begrijpt de goede bedoelingen van de chauffeurs. Maar, zegt ze, er dient een hoger belang. "Het gaat ons om de betaalbaarheid van de AOW. Alleen mensen die werken, dragen premie af. Daarom moeten er zo veel mogelijk handjes aan het werk."
Daarnaast vindt de vakbond het niet eerlijk dat er met twee maten wordt gemeten. Er worden volgens Peeters niet dezelfde eisen gesteld aan een beroepschauffeur als aan een vrijwillige chauffeur. "De medische keuring hoeft bij vrijwilligers pas vanaf hun 75e. Bij betaalde krachten moet dat al vijftien jaar eerder."

Het standpunt van de FNV is compleet in het verkeerde keelgat geschoten bij veel gebruikers en chauffeurs. "Wat een domme actie van de FNV. De buurtbussen hebben allang bewezen dat ze heel hard nodig zijn. Geen buurtbus, geen vervoer voor de mensen." aldus een passagier in de buurtbus op weg naar station ’s-Hertogenbosch.
Nico van Nuland die zich sterk maakte voor de buurtbusvoorzieningen in Nuland en Vinkel stelt dat als de buurtbus verdwijnt, er geen banen bij komen. "Er zijn eerder reguliere buslijnen geschrapt en die komen niet ineens terug. Pas als die lijnen terugkomen, betekent dat extra banen."Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27396