Datum plaatsing: 14 januari 2020

DuBOS - Themamiddag: nieuwe donorwet en brandveiligheid


DuBOS - Themamiddag: nieuwe donorwet en brandveiligheid


Den Dungen (Sint-Michielsgestel): De nieuwe donorwet komt eraan! Veel ouderen hebben er nog nooit nagedacht over orgaan– of weefseldonatie. Dit kan om verschillende redenen zijn. Omdat vanaf 1 juli 2020 iedereen donor wordt, dagen we u toch uit om tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst hierover na te denken en in gesprek te gaan.

In het nieuwe Donorregister vult u in of na uw overlijden wel of geen organen en weefsel aan een patiënt wilt geven. Bijvoorbeeld een nier, long of huid. Als u uw keuze invult, weet uw familie, partner of vriend (-in) of u wel of niet orgaandonor wilt worden. Heeft u na 1 juli niets ingevuld, en reageert u ook niet op de eerste of tweede brief waarin u dit gevraagd wordt, wordt u automatisch donor en staat er bij uw gegevens "geen bezwaar". Dat betekent dat uw organen na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan.

Samen met de Nederlandse Transplantatiestichting willen wij aandacht schenken aan dit onderwerp, in het belang van ouderen in Nederland. Er is geen goede of slechte mening, maar wel stellingen waarover gediscussieerd kan worden. Zo ontstaat bewustwording en kunt iedereen een onderbouwende mening vormen om zelf de keuze voor of tegen orgaandonatie (kenbaar) te maken.


Samen werken aan veiligheid

Brand. Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken. Zo kun je zelf veel doen om je huis brandveiliger te maken.

Wat kun je doen als er gevaar dreigt? Het is goed om je voor te bereiden op een brand of ander mogelijk gevaar. Wanneer er dan echt een noodgeval is, kun je gerichter en sneller handelen en de gevolgen ervan beperken.

Brandveiligheid begint bij uzelf. Daar willen wij u graag bij helpen. Maar u kunt zelf ook veel doen. Staan er geen foutgeparkeerde auto’s, en is het huisnummers goed zichtbaar vanuit een rijdende auto? Kunt u als het nodig is uw huis snel verlaten, en licht uw sleutel op een vaste plaats waar u snel bij kunt? Is de trap vrij van obstakels? Staan er voorwerpen in de looproute die kunnen hinderen als u moet vluchten? Is de hoofdafsluiter van het gas goed bereikbaar? Zijn alle zekeringen in orde, en is de meterkast vrij van brandbare materialen? Is het huis beveiligd met een aardlekschakelaar?

Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan te beperken. Deze middag hoort u hoe dat gaat.

Donderdag 16 januari om 13.30 uur in de Litserborg, Den Dungen.
Kosten zijn € 3,50 inclusief kopje koffie of thee.






Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30567