Datum plaatsing: 14 januari 2020

Staatsbosbeheer en De WandelVlogger pakken zwerfafval aan in natuurgebied De Moerputten


Staatsbosbeheer en De WandelVlogger pakken zwerfafval aan in natuurgebied De Moerputten


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Een van de weinig overgebleven laagveenmoerassen in ons land, ligt net buiten Den Bosch. Natuurgebied De Moerputten. Volgens de website Bezoekdenbosch.nl ' De plek voor eindeloze wandelingen en uitzichten'.
Maar zo'n bijzondere plek dichtbij de stad heeft als groot nadeel dat zwerfafval helaas veel voorkomt. Daarom is dit natuurgebied uitgekozen voor een opruimwandeling op zaterdagochtend 18 januari, georganiseerd door vlogger Lana de Wit en Staatsbosbeheer.

De cijfers
Autowrakken, bouw- en drugsafval, maar ook eetresten, blikjes. Het dumpen van afval in de natuur is een groeiend probleem voor Staatsbosbeheer. Schattingen over zwerfafval lopen uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Jaarlijks kost het de natuurorganisatie zo’n 500 duizend euro om onze prachtige natuur weer troepvrij te krijgen.

De opruimwandelingen
De opruimwandeling is bedacht door journalist Lana de Wit en vindt elke maand in een ander natuurgebied van Staatsbosbeheer plaats. Onder begeleiding van een boswachter wordt er gewandeld waarbij de boswachter de deelnemers vertelt over de natuur en historie. Tegelijkertijd speuren de deelnemers het gebied af naar zwerfafval.

Opruimwandeling De Moerputten
Op 18 januari 2020 is de derde opruimwandeling onder begeleiding van boswachter Mirjam Wouters. De wandeling is 5 kilometer en verzamelen is om 10.00 uur bij parkeerplaats Deutersestraat, Den Bosch. Het evenement duurt ongeveer 2,5 uur. Voor afvalgrijpers, vuilniszakken, handschoenen en een bakje koffie of thee wordt gezorgd. Deelnemers kunnen zich aanmelden via info@wandelvlogger.nl.

Bestrijden van zwerfafval
Afgelopen november maakte Lana de Wit, ook bekend als De WandelVlogger, de eerste opruimwandeling in natuurgebied Almeerderhout (Flevoland). Gevolgd door een tweede in december in De Borkeld (Overijssel). Uiteraard is van beide opruimwandelingen een vlog gemaakt met daarin een impressie van het natuurgebied en de opmerkelijkste vondsten.

Opruimwandeling Almeerderhout: https://www.youtube.com/watch?v=rDXpOJCq72M Opruimwandeling De Borkeld: https://www.youtube.com/watch?v=ATVyy_els4kEen groeiende beweging

Bij de eerste wandeling kwamen veel vrienden mee maar langzamerhand krijgen de opruimwandelingen meer bekendheid via (sociale) media. Het aantal 'locals' dat naar de tweede wandeling kwam was aanzienlijk hoger. Via social media komen er ook veel enthousiaste reacties van mensen die zich eveneens storen aan zwerfafval en het initiatief van harte toejuichen. Met de opruimwandelingen hoopt Lana, al is het wellicht klein, toch een verschil te kunnen maken en meer bewustwording omtrent het probleem van zwerfafval te creëren. Staatsbosbeheer en haar boswachters werken graag aan de opruimwandelingen mee.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30490