Datum plaatsing: 15 februari 2020 - Laatst gewijzigd: 04-02-2020 13:50:22

Lezing: De ontdekking van het Higgsdeeltje


Lezing: De ontdekking van het Higgsdeeltje


Hintham ('s Hertogenbosch): Galaxis, de afdeling 's-Hertogenbosch en omstreken van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), organiseert op woensdag 19 februari een lezing over de ontdekking van het Higgsdeeltje. De lezing zal worden gegeven door Prof. Dr. Nicolo de Groot van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Al in de jaren zestig werd er voor het eerst gesproken over het bestaan van het Higgsdeeltje, ook wel Higgsboson genoemd, maar pas in 2012 werd het ontdekt, met behulp van de Large Hadron Collider (LHC) van CERN. In 2013 kregen Peter Higgs en François Englert, grondleggers van de theorie van het deeltje, hiervoor de Nobelprijs. Inmiddels zijn we 8 jaar verder. De energie van de LHC is in die tijd bijna verdubbeld, en de ATLAS- en CMS-experimenten hebben 15 keer zoveel data kunnen verzamelen. Op het ogenblik ligt de versneller stil voor een aantal upgrades aan de detectoren. In deze lezing kijkt Prof. De Groot terug op de ontdekking van het Higgsdeeltje, op de resultaten die sindsdien geboekt zijn en op de mogelijkheden voor de toekomst. Ook gaat hij in op de relatie tussen het Higgsboson en donkere materie.

Prof. Dr. De Groot is hoogleraar experimentele hoge-energiefysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij onderzoek doet naar het Higgsdeeltje en naar supersymmetrie.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum "De Biechten", Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente 's-Hertogenbosch).
Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15.
De entree voor volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,-

Meer informatie over Galaxis en de lezing vindt u op de website www.galaxis-sterrenkunde.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.32701