Datum plaatsing: 11 februari 2020

Bernhoven start proef met spreekuur intensieve chronische zorg


Bernhoven start proef met spreekuur intensieve chronische zorg


Uden (Uden): Vanaf 1 februari is Bernhoven gestart met een nieuw spreekuur, het spreekuur intensieve chronische zorg. Vooralsnog start het spreekuur op proef voor een half jaar. Tijdens deze periode wordt onderzocht of het spreekuur doet waarvoor het bedacht is. Namelijk de kwaliteit van zorg voor patiŽnten met meervoudige en soms complexe zorgvragen te verbeteren. Daarnaast moet het initiatief bijdragen aan het beheersen van de zorgkosten.

Tijdens deze periode wordt onderzocht of het spreekuur doet waarvoor het bedacht is. Namelijk de kwaliteit van zorg voor patiŽnten met meervoudige en soms complexe zorgvragen te verbeteren. Daarnaast moet het initiatief bijdragen aan het beheersen van de zorgkosten.

Het gaat in dit onderzoek om een relatief kleine groep patiŽnten die veel zorg nodig hebben omdat zij vier of meer verschillende aandoeningen hebben. Deze volwassen patiŽnten hebben twaalf of meer consulten per jaar of er is sprake van meer dan twee ziekenhuisopnames per jaar. Een deel van deze patiŽnten ligt langer dan gemiddeld in het ziekenhuis, tien of meer dagen per opname.

Het blijkt uit gesprekken met deze patiŽnten dat zij behoefte hebben aan coŲrdinatie van zorg en goede communicatie omdat overzicht houden op complexe zorg hen veel inspanning kost.

Ontzorgen
Om deze groep patiŽnten te Ďontzorgení start Bernhoven het spreekuur intensieve chronische zorg. Een generalist Ėin Bernhoven zal dat de klinisch geriater of de internist zijn- gaat in samenwerking met een verpleegkundig specialist de zorg voor de patiŽnt in kaart brengen. Zij creŽren overzicht en ondersteunen, waar nodig, de patiŽnt en diens
naasten. Ook het medicijngebruik wordt kritisch bekeken.

Dit moet leiden tot minder vaak ziekenhuisbezoek, afstemming van vaak complexe zorgvragen, rust en overzicht voor de patiŽnt. Het idee is dat door een betere afstemming van de verschillende zorgvragen ook de zorgkosten gaan afnemen. Wat dat betreft snijdt het mes dus aan twee kanten. De zorg wordt beter ťn betaalbaarder.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28709