Datum plaatsing: 19 maart 2020

Hoorspel voor muziektheatervoorstelling Eldorado door maker Eva van Pelt


Hoorspel voor muziektheatervoorstelling Eldorado door maker Eva van Pelt


Loosbroek (Bernheze): Op 3, 4 en 5 juli wordt in de gemeente Bernheze bij Melkveebedrijf Jacky en Chantal Kanters in Loosbroek de muziektheatervoorstelling Eldorado gespeeld. Eldorado is te zien in 5 Brabantse gemeenten. Een muziekspektakel waarin 200 amateurmuzikanten uit de gemeente samen met professionele acteurs een opgewekt verhaal vertellen over uitdagingen op het Brabantse platteland. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. Componist Bart van Dongen maakt de muziek, theatermaker Wiske Sterringa schreef het script, Roel Swanenberg gelieerd aan Het Zuidelijk Toneel neemt de regie op zich.

De makers hebben jonge Brabantse componisten gevraagd 'preludes' te maken voor Eldorado: op basis van een korte tekst van een personage uit de voorstelling, de klassieker Bloementjesgordijn van Wim Kersten én de opdracht om couleur locale per gemeente te verwerken, zijn vijf jonge componisten aan de slag gegaan. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat een nieuwe generatie makers betrokken wordt bij een dergelijke grote productie.

Deze podcast met 5 hoorspelen staan nu online op www.eldorado2020.nl. Voor de gemeente Bernheze heeft componist en maker Eva van Pelt het hoorspel gemaakt. Eva van Pelt (1992) is muzikaal maker van Brabantse bodem. Haar werk onderscheidt zich door de zoektocht naar een ander contact met haar publiek. Met haar oude Volkswagenbus, de laadruimte omgebouwd tot concertzaal voor één persoon, reed ze de afgelopen twee jaar het land door, op zoek naar contact in muzikale ontmoetingen. Op festivals, maar ook in leegstaande bouwkranen, kerktorens, hotelkamers en in the middle of nowhere.

"In mijn muziek maak ik natuurlijk gebruik van tekst, maar ik heb nog nooit een hoorspel gemaakt. Ik maakte een stuk voor de gemeente Bernheze met een focus op het personage van de boerin, een vrouw met een inspirerend onvoorwaardelijk karakter. Bernheze betekent letterlijk bron/water ('bern') en bos ('heze'). Geluiden van beide elementen zijn verweven in het hoorspel. De melodie van 'Bloemetjesgordijn' is gebruikt als uitgangspunt voor alle gespeelde en gezongen partijen. Verder heb ik elementen van kermis in het hoorspel opgenomen, omdat de boerin haar man, boer Kees, op de kermis voor het eerst kuste."

Kaartverkoop vanaf 19 maart via www.eldorado2020.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16247