Datum plaatsing: 20 maart 2020

Dit zijn de voordelen van geregistreerd partnerschap


Dit zijn de voordelen van geregistreerd partnerschap


's-Hertogenbosch (Regionaal): Het klinkt misschien minder romantisch dan trouwen, tegelijkertijd biedt het geregistreerd partnerschap vrijwel dezelfde rechten en plichten. En een aantal voordelen.

Rechten en plichten
-Je hebt ten opzichte van elkaar onderhoudsplicht, wat betekent dat je volgens de wet verplicht bent elkaar financieel te onderhouden. Dat betekent onder andere dat wanneer de relatie eindigt, er mogelijk partneralimentatie moet worden betaald. Dat kun je anders regelen, maar dat moet dan in de voorwaarden worden opgenomen. In het geval van kinderen is deze onderhoudsplicht er totdat de kinderen 21 jaar zijn.

-Sinds 2018 betekent het geregistreerd partnerschap dat je in beperkte gemeenschap van goederen samenleeft. Niet alles hoeft dus te worden gedeeld. Wie dat wel wenst kan dat via de notaris alsnog regelen door het opstellen van andere partnerschapsvoorwaarden.

Kosten
-De geregistreerd partnerschap kosten liggen tussen de vijfhonderd en de tweeduizend euro, afhankelijk van de tarieven van de notaris en van de eventuele wijzigingen of andere voorwaarden die je samen in het contract wilt opnemen.

-Als je iets erft moet je erfbelasting betalen. Wie een geregistreerd partnerschap heeft hoeft dat als stel maar één keer te betalen over het gezamenlijk bedrag.

-Je bent fiscaal partners van elkaar. Dat levert een belastingvoordeel op.

Bij overlijden
-Je bent met een geregistreerd partnerschap automatisch elkaars erfgenaam. Dat heeft het voordeel dat bij overlijden de familie van de overleden partner geen aanspraak kan maken op bijvoorbeeld spullen of het huis. De achtergebleven partner kan in het huis blijven wonen.

-Je hebt als partner recht op nabestaandenpensioen.

Bij uit elkaar gaan
-Wil je het geregistreerd partnerschap ontbinden dan kan dat eenvoudig via de notaris of een advocaat. De rechter hoeft er niet aan te pas te komen. Dat moet wel als er kinderen bij betrokken zijn of als er onenigheid ontstaat.

-Het ouderdomspensioen dat tijdens het samenzijn is opgebouwd, wordt verdeeld.

Bij kinderen
-Beide partners krijgen automatisch het ouderlijk gezag. Er hoeven dan geen kosten gemaakt te worden voor het erkennen van het kind.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws


11 april
11 april
13 april
14 april
15 april
17 april
17 april
18 april
22 april
25 april
26 april
28 april
03 mei
04 mei
05 mei
07 mei
08 mei
08 mei
09 mei
15 mei
17 mei
17 mei
25 mei
26 mei
29 mei
30 mei
31 mei
01 juni
06 juni
07 juni
09 juni
14 juni
14 juni
19 juni
28 augustus
18 september
16 oktober
20 november
13 december
18 december

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30052