Datum plaatsing: 26 maart 2020

Kranten en huis-aan-huisbladen in de problemen


Kranten en huis-aan-huisbladen in de problemen


Vinkel ('s Hertogenbosch): Door een dramatische daling van advertentie-inkomsten verkeren uitgevers van lokale en regionale kranten in acute geldnood. Ze kunnen freelance-medewerkers niet meer betalen en vrezen voor hun voortbestaan. Ook al omdat ondernemers hun eerder geplaatste advertenties nu niet kunnen betalen

Zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen trekken aan de bel. De dalende advertentie-inkomsten raken de regionale en lokale kranten extra hard. Want zij moeten het vooral hebben van advertenties, omdat ze niet of nauwelijks inkomsten hebben uit abonnementsgelden.

Elk dubbeltje omdraaien
Kantenuitgevers vragen begrip van freelancers die nu niet of veel minder worden ingezet. "We moeten elk dubbeltje omdraaien. En er is ook minder om te doen, geen sportwedstrijden meer om te verslaan of evenementen om naartoe te gaan", schrijft een uitgever in een mail aan zijn medewerkers.

NVJ-voorzitter Thomas Bruning zegt dat de kranten zeer gevoelig zijn voor schommelingen in de economie. "De overheid biedt steun aan ondernemers die 20 procent omzetverlies hebben. Maar voor krantenbedrijven kan 10 procent omzetverlies al de nekslag zijn."

Adri de Bruijn van Enter Media, uitgever van lokale nieuwsbladen in de regio Gooi- en Vechtstreek en Diemen: "De vaste kosten, zoals die van de drukkerij, gaan gewoon door. Maar de inkomsten vliegen met tientallen procenten achteruit. Dat kunnen we niet langer dan een paar weken uithouden."

Behalve met het wegvallen van inkomsten, kampen krantenbedrijven ook met achterstallige betalingen. "De cafébaas die net z'n zaak heeft moeten sluiten, gaat niet in z'n administratie kijken welke rekeningen hij nog moet betalen", zegt De Bruijn.

ThuisinhetNieuws
Ook bij thuisinhetnieuws zijn de klappen hard zo geeft uitgever Wiljo van Nuland aan. "Gelukkig hebben we de steun van een grote groep vaste lokale ondernemers. Maar als alle andere losse advertentieinkomsten langer of zelfs blijvend wegvallen dan is het uitgeven van onze 5 huis-aan-huisbladen op de huidige manier niet langer mogelijk. Maar we zijn niet voor één gat te vangen en onderzoeken alternatieven. Op 9 april verschijnen onze bladen in elk geval zoals gepland al zullen er wel wat aanpassingen zijn in de distributie vanwege het Corona-virus".

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws


11 april
11 april
13 april
14 april
15 april
17 april
17 april
18 april
22 april
25 april
26 april
28 april
03 mei
04 mei
05 mei
07 mei
08 mei
08 mei
09 mei
15 mei
17 mei
17 mei
25 mei
26 mei
29 mei
30 mei
31 mei
01 juni
06 juni
07 juni
09 juni
14 juni
14 juni
19 juni
28 augustus
18 september
16 oktober
20 november
13 december
18 december

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17831