Datum plaatsing: 27 maart 2020

BrabantZorg opent op vier locaties een afdeling voor coronapatiŽnten


BrabantZorg opent op vier locaties een afdeling voor coronapatiŽnten


Oss (Regionaal): Op de afdelingen Intensive Care van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel veel patiŽnten die besmet zijn met het coronavirus. De verwachting is dat de komende twee weken de patiŽntenstroom naar de ziekenhuizen nůg verder zal toenemen.

​Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch en ziekenhuis Bernhoven in Uden hebben daarom aan BrabantZorg gevraagd om coronapatiŽnten van hen over te nemen. Aan deze oproep geven wij uiteraard gehoor. Dit doen we door binnen BrabantZorg op vier locaties een afdeling voor coronapatiŽnten in te richten. Op deze afdelingen kunnen ook, op verzoek van de huisarts, coronapatiŽnten uit de thuissituatie terecht.

Er zijn schattingen dat de ziekenhuizen in Nederland rond de piek 2.000 IC-bedden nodig hebben. Normaal zijn dat 1.300 Ė 1.400 bedden. Ziekenhuizen bereiden zich voor door in hun ziekenhuis extra afdelingen in te richten voor corona-besmette patiŽnten en door het aantal patiŽnten te verspreiden over Nederlandse ziekenhuizen.

Daarnaast vragen de ziekenhuizen aan verpleeghuisorganisaties om ouderen die corona-besmet zijn over te nemen. Op deze manier krijgen de ziekenhuizen ruimte om nieuwe corona-besmette cliŽnten op te nemen op hun afdeling Intensive Care.

Bij BrabantZorg komt er op vier locaties een corona-afdeling
BrabantZorg geeft gehoor aan de oproep van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ziekenhuis Bernhoven door op vier locaties een afdeling voor corona-patiŽnten in te richten. Daarvoor is hard gewerkt door de mensen van BrabantZorg, want deze week zijn alle 76 reguliere patiŽnten van Zorg- en Herstelhotel Udens Duyn verhuisd binnen BrabantZorg en naar andere zorgorganisaties in de regio. Hierdoor is het mogelijk dat vanaf vrijdag 27 maart al de deuren van Zorg en herstelhotel Udens Duyn in Uden opengaan voor coronapatiŽnten. Op locatie De Watersteeg in Veghel was al een corona-afdeling voor 8 patiŽnten. Volgende week wordt een locatie ingericht op De Wellen in Oss (24 bedden) en op De Lindeboom in Ammerzoden (23 bedden).

Zo werkt een corona-afdeling
Op een corona-afdeling worden alleen mensen verzorgd die besmet zijn met het coronavirus. De corona-besmette mensen worden binnen ťťn afdeling geÔsoleerd verpleegd. Het voordeel van een corona-afdeling is dat het verzorgend personeel zich ťťn keer per dienst omkleedt en alleen werkzaam is op deze speciale corona-afdeling. Zo gebruiken onze medewerkers de beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen zo optimaal mogelijk.

Extra handen voor de zorg
In tijden van crisis ontstaan mooie initiatieven. Want het extra personeel dat nodig is op de corona-afdelingen, krijgen we binnen via het door het ministerie van VWS opgestarte platform 'Extra handen voor de zorg'.

Hier hebben zich inmiddels massaal mensen aangemeld: gepensioneerden of mensen die in een andere sector zijn gaan werken. Deze worden de komende tijd ingezet om de grote toeloop van coronapatiŽnten ťn het extra verzuim onder zorgpersoneel op te vangen. BrabantZorg heeft via het platform inmiddels voor Zorg en Herstelhotel Udens Duyn 22 fte personeel (artsen, verpleegkundigen, verzorgenden) gekregen. Ook op de overige corona-afdelingen zal het BrabantZorg personeel worden ondersteund via personeel van het platform.

Wilma de Jong, voorzitter Raad van Bestuur van BrabantZorg: "We zijn blij dat we samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Bernhoven dit samenwerkingsverband zijn gestart. Zo zorgen we er samen voor dat de 24-​uurs zorg draaiende blijft in onze regio".​

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30948