Datum plaatsing: 30 maart 2020

Bereid brugklassers voor op fietsen in het verkeer


Bereid brugklassers voor op fietsen in het verkeer


Nuland ('s Hertogenbosch): Een groot aantal ouders vindt fietsen in de stad gevaarlijk. De reden dat veel kinderen op de achterbank van de auto belanden en zelden zelfstandig fietsen. Eenmaal de middelbare schoolleeftijd bereikt, moeten ze alsnog. Hoe bereid je ze daar dan goed op voor?

Cijfers laten zien dat een groot aantal twaalfjarigen in de maand september, als de scholen beginnen, bij een ongeluk zijn betrokken. Zowel jongens als meisjes. Meiden hebben bijvoorbeeld net een nieuwe meisjesfiets 24 inch, alles is nog onwennig en dan moeten ze de drukte in op weg naar school.

Ze zijn niet alleen gespannen voor de eerste lessen in de brugklas, ze zijn ook nog eens druk in de weer met hun vriendinnen. Ze fietsen naast elkaar en letten nauwelijks op het verkeer. Dat maakt ze kwetsbaar.

Ze menen dat anderen wel op ze letten

Een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland liet vorig jaar in een interview weten dat jongeren van rond twaalf jaar in het verkeer vaak het idee hebben dat anderen wel op ze letten. Hij vertelt: “Kinderen op die leeftijd zijn in veel ¬gevallen helemaal nog niet klaar voor het verkeer. Het is druk, het gaat te snel en het belangrijkste aspect is dat pubers vaak enorm op elkaar zijn gericht. De hersenen zijn pas rond 24 jaar volgroeid, dus als ze 12, 13 zijn, zullen we als medeweggebruikers rekening met hen moeten houden: ze doen gewoon vaak onverwachte dingen.”

Het is de reden dat de jaarlijkse campagne van Veilig Verkeer Nederland vooral gericht is op automobilisten. Er is weliswaar verkeersles voor kinderen, maar vooral in de eerste weken van het nieuwe schooljaar is er veel gelegen aan de automobilisten om rekening te houden met nieuwe verkeersdeelnemers in die puberleeftijd.

Het ontbreekt de jeugd aan routine

Volgens de woordvoerder ontbreekt het deze groep nog aan routine. Zijn ze eenmaal de leeftijd van ongeveer veertien jaar gepasseerd dan gaat het beter. Hebben ze ook volwassener fietsen, bijvoorbeeld een meisjesfiets 26 inch. Praktisch gezien zijn ze daarmee ‘groter’ en zichtbaarder in het verkeer. Heb je je kind eerst leren fietsen van loopfiets tot kinderfiets, nu luidt het advies aan ouders: “Begin op tijd met je kind voorbereiden op zelfstandig door de stad fietsen.” Het is belangrijk dit stapsgewijs op te bouwen. Het wordt aangeraden om met brugklassers in de vakantie al een paar keer naar de nieuwe school te fietsen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17069