Datum plaatsing: 29 juli 2020 - Laatst gewijzigd: 27-07-2020 14:37:57

Meer live radio bij ROS, vooral op zondag


Meer live radio bij ROS, vooral op zondag


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Het is dit jaar vijfendertig jaar geleden dat Rosmalen kennismaakte met ROS radio. Om te achterhalen wie de oprichters zijn zou er een duik in de archieven moeten worden genomen. In plaats daarvan praten we met Herman Hubers, Joep van der Plas en Theo Pennings. De eerste twee hebben al sinds ongeveer 1988 hun hart verpand aan de lokale omroep. Theo Pennings, jarenlang het gezicht achter de discotheek van Satisfaction, gaat deze maand voor het eerst de ROS studio in.

door Herman van Dinther

ROS Radio is dagelijks zestien uur in de lucht, vaak met non stop muziek maar ook met een aantal live uitzendingen die door de luisteraars bijzonder worden gewaardeerd, weet Herman Hubers de grote spil van de ROS.
“Ik ben vaak in de studio te vinden maar kan ook veel van-huis-uit regelen, dat is een van de voordelen van digitalisering. ROS Radio is enkele jaren uit de lucht geweest door de samenvoeging van Rosmalen en Den Bosch. Volgens de mediawet mocht er per gemeente maar een zendgemachtigde zijn. Daardoor gingen wij samen met de Blos en dat werd Boschtion.”

Knusse studio
Joep:” Ik heb nog jarenlang live het programma ‘lekker lunchen’ gedaan dat elke dag van twaalf tot twee werd uitgezonden. Daar hadden we een team voor zodat er elke dag een andere presentator achter de microfoon zat. Voor mij was steevast de donderdag ingeruimd.”
Herman: “Een jaar of vier geleden stopte Boschtion om meerdere redenen en heeft DTV intussen dat gat gedicht. Als ROS hebben wij onze studio aan de Weidestraat 58 gelukkig nooit hoeven te verlaten en beschikken wij dankzij Enexis, dat het oude PNEM-huisje beheert, over een knusse locatie waar het goed toeven is.
Als ROS Radio hebben we in Rosmalen echt wel ons plekje gevonden en veel luisteraars weten ons te vinden via www.ros-radio.nl. Behalve dat we de luisteraar willen bereiken zoeken we ook vrijwilligers die het leuk vinden om iets met en voor radio te doen. Dat kan van alles zijn, ik leg dat graag uit”, zegt de enthousiaste radioman Herman.

TV-krant
“Voor de kijkers naar ROS Kabelkrant hebben we op Ziggo kanaal 43 en is er www.ros-TVkrant.nl. We hebben een clubje mensen dat regelmatig live bijdragen levert en we krijgen ook wel ‘ingeblikte’ items toegestuurd, zowel voor radio als TV. Daar staan wij graag voor open, dat houdt de dynamiek erin. Ook zijn we graag aanwezig bij grote publieksevenementen, niet alleen om onze neus te laten zien maar ook door bijdragen met live- uitzendingen vanaf locatie.
Technisch heeft dat overigens nogal wat voeten in aarde en daarom zijn wij heel blij met Jürgen van Bakel, de man die op dat gebied alles kan en weet. In de studio maar ook op locatie een belangrijke kurk waar we voor een groot deel op drijven.”

Werken aan toekomst
Een ingrijpende verandering bij de ROS is de overname door Thuisinhetnieuws. Uitgever Wiljo van Nuland ziet multimediale mogelijkheden waar dwarsverbanden kunnen worden gelegd en de kwaliteit van de content beter wordt. Door de uitgever is een driejaren beleidsplan opgesteld dat er toe moet leiden dat de ROS niet alleen toekomstbestendig blijft maar ook de mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van adverteren, beter benut.
Veel ondernemers beseffen niet – of weten niet- hoeveel rendement zij kunnen hebben van reclame uitingen op de ROS eventueel gelinkt aan uitingen in de vijf bladen die Thuisinhetnieuws uitgeeft.
“De tv-krant, een heel goed bekeken medium, houd ik zo actueel mogelijk door berichten, weetjes, foto’s en verslagen op te nemen. Vaak een hele klus omdat kijkers en luisteraars via hun smartphone of andere kanalen het nieuws op de voet volgen. Ach, dat maakt het allemaal leuker en spannender en dat geeft mij de voldoening die ik in dit vrijwilligerswerk vind.”

Nieuw live op zondag
Een nieuw live-programma dat eerder dit jaar van start is gegaan wordt op zondag tussen 14.00 en 15.00 uur uitgezonden. Theo Pennings is een van de presentatoren van het programma dat de naam ROSMusic heeft meegekregen.
Theo: “Er is een bepaald roulatiesysteem gemaakt waardoor elke presentator om de drie tot vier weken achter de microfoon zijn plekje opzoekt. Het mooie is dat elke ‘radioman’ zijn eigen invulling geeft aan het concept waar muziek natuurlijk wel de rode draad vormt. De platenkeuze en ‘het gesproken woord’ zullen de betreffende DJ al snel profileren. Ikzelf ga invulling geven aan ‘het praatje bij het plaatje’ waarbij ik gasten uitnodig in de studio. Aan hen leg ik de vraag voor om een drietal nummers te noemen waar zij bijzondere herinneringen aan hebben. Die nummers gaan we vanzelfsprekend draaien en laten de man of vrouw vertellen welke herinneringen zij er aan hebben. Of dat vrolijke, humoristische of vervelende dingen zijn, daar laat ik de studiogast uiteraard helemaal vrij in.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29033