Datum plaatsing: 03 april 2020

Coronavirus raakt ook de huizenmarkt


Coronavirus raakt ook de huizenmarkt


's-Hertogenbosch (Regionaal): Ook de woningmarkt wordt flink geraakt door de crisis rondom COVID-19, het coronavirus. Zo is te zien dat er steeds minder huurwoningen vrijkomen. Fysieke bezichtigingen worden vervangen door digitale bezichtigingen, maar het aantal kijkers voor koophuizen daalt aanmerkelijk. Mensen die verhuisplannen hadden, zien daar vaker van af: een kwart van de mensen met verhuisplannen schort deze plannen op en zegt liever te wachten totdat de coronacrisis voorbij is.

Hypotheekrente kan stijgen
Ook de hypotheekrente kan beïnvloed gaan worden door de coronacrisis. Dat zit als volgt: omdat er momenteel een onzekere situatie heerst, lenen zowel bedrijven als consumenten minder geld. Investeerders blijven op hun geld zitten in plaats van het te investeren. Het gevolg daarvan is dat zowel banken als overheden moeilijker aan geld kunnen komen. Die ontwikkeling kan als gevolg hebben dat de hypotheekrente gaat stijgen.

Woningprijzen: stijgen of dalen?
Dat er een effect gaat zijn op de woningprijzen, is voorspelbaar. Maar wat dat effect gaat zijn, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wanneer het coronavirus tot gevolg gaat hebben dat de bouw van nieuwe woningen stagneert, kan dit de woningprijzen opdrijven. Daalt de hypotheekrente – wat gezien de bovenstaande informatie niet voor de hand ligt – dan kunnen kopers meer lenen en een duurder huis kopen, waardoor de woningprijzen kunnen stijgen. Het kan echter ook dat de prijzen juist gaan dalen. Het is immers zo dat de economie hard geraakt wordt door de coronacrisis, en dat dit tot ontslagen en faillissementen kan gaan leiden. Hierdoor kan de vraag naar woningen afnemen, omdat mensen simpelweg geen huis meer kunnen kopen. Dit kan de woningprijzen doen dalen. De verwachting van een toekomstige val van de woningprijzen, kan nu ook leiden tot minder vertrouwen onder potentiële kopers. Valt de vraag naar woningen terug, dan kan de prijs omlaag trekken.

Corona-voorwaarde in koopovereenkomst
Wanneer een koopovereenkomst voor een woning gesloten wordt, spreken de koper en de verkoper een datum af voor de overdracht. Maar wat als het coronavirus ervoor zorgt dat dit niet op de afgesproken datum kan plaatsvinden, door ziekte of maatregelen vanuit de overheid die voorkomen dat de bank of notaris hun werk kunnen doen? Om hier het hoofd aan te bieden, heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een speciaal ‘corona-artikel’ gemaakt dat aan een koopovereenkomst kan worden toegevoegd. Dit artikel voorziet erin dat de overdracht kan worden uitgesteld zonder boete wanneer dit noodzakelijk blijkt te zijn door de situatie rondom het coronavirus. Men is niet verplicht om dit artikel op te nemen in de koopovereenkomst.

Opslagruimte
Een dergelijke situatie waarin de overdracht uitgesteld moet worden, kan voor de kopende partij een probleem opleveren. Wat als je zelf al de sleutel van je woning moeten inleveren, maar nog niet in je nieuwe woning kan? Dan is een tijdelijke woonoplossing noodzakelijk. Vaak heeft dit als gevolg dat men niet al z’n spullen kwijt kan. Een opslagruimte huren kan hier gelukkig uitkomst bij bieden.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17224