Datum plaatsing: 13 april 2020

Minder in de zon door corona: humeur op peil met vast ritme


Minder in de zon door corona: humeur op peil met vast ritme


's-Hertogenbosch (Regionaal): Nederland blijft binnen, terwijl buiten de zon al dagen uitbundig schijnt. Door de coronacrisis zijn mensen minder buitenshuis dan normaal en dat heeft invloed op hoe we ons voelen. “Zorg dat je humeur goed blijft door een vast ritme aan te houden”, laat Bianca van der Meulen, verpleegkundig specialist bij ggz-instelling PsyQ en gespecialiseerd in lichttherapie weten.

Volgens Van der Meulen is thuisisolatie geen gemakkelijke opgave. “Het is niet niks om dagenlang tussen vier muren te zitten. Veel mensen raken van de leg.” Ze legt uit dat routine mensen helpt om goed te functioneren. “Alleen nu zitten we in een situatie waarbij onze routine plotseling is omgegooid. We zijn minder buiten en vaste wekelijkse afspraken gaan niet door.”
De zon schijnt op het moment gelukkig flink, dat scheelt. Toch krijgen mensen minder direct zonlicht en dat kan invloed hebben op hoe we ons voelen. Van der Meulen: “Licht is belangrijk in het aansturen van onze biologische klok, het vertelt ons lichaam over te schakelen naar de dagmodus.” De lichtexpert raadt aan in de ochtend buiten op balkon of in de tuin te ontbijten. Als je geen buitenruimte hebt, kun je voor een (open) raam gaan zitten.
Maar het is niet alleen licht dat bijdraagt aan ons ritme. Van der Meulen: “Zorg ervoor dat je op vaste tijden eet en naar bed gaat. Ook beweging en het onderhouden van sociale contacten via telefoon of internet verdienen in deze tijd extra aandacht. Om je goed te voelen in thuisisolatie is het van belang je normale ritme zo goed mogelijk aan te blijven houden.”

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28449