Datum plaatsing: 13 april 2020

Zo beïnvloedt het weer de verspreiding van het coronavirus


Zo beïnvloedt het weer de verspreiding van het coronavirus


's-Hertogenbosch (Regionaal): Het coronavirus verspreidt zich vooral door besmetting van mens op mens, maar het weer speelt mogelijk ook een belangrijke rol. Virussen komen namelijk vooral in de winter voor. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat we dan dichter op elkaar leven in binnenruimtes, waarbij we elkaar gemakkelijker besmetten. Hoe dat zit leggen we je in de dit artikel uit.
Dat veel mensen juist in de herfst, winter en het vroege voorjaar veel last hebben van verkoudheid en griep komt doordat onze weerstand dan lager is. Kou, harde wind, temperatuurwisselingen en een gebrek aan vitamine D maken ons vatbaarder voor virussen zoals gewone griep en het nieuwe coronavirus.

Droge lucht speelt virussen in de kaart
In de winter weten virussen zich beter te verspreiden dan in de zomer, doordat de lucht minder vocht bevat. Hoe kouder de lucht des te minder vocht er in de lucht kan zitten. Door onze huizen te verwarmen wordt de lucht in verhouding nog droger.

Tijdens een droge vorstperiode is de luchtvochtigheid ook buiten al laag. Daarnaast moeten we deze lucht dan nog sterker opwarmen dan gemiddeld en krijgen we in onze huizen te maken met erg droge lucht. Dit merk je ook aan het feit dat dingen statisch worden en je krijgt last van droge handen en een droge mond.
Droge lucht is slecht voor onze gezondheid. Dit zijn de gevolgen:
Je slijmvliezen drogen uit en daardoor kunnen virussen makkelijker je lichaam binnendringen.
Daarnaast blijven virussen langer in leven in droge lucht. Een droge vorstperiode bevordert dus de verspreiding van een virus.

Kortom: het regenachtige en relatief zachte weer van afgelopen winter heeft een remmende werking op de verspreiding van het coronavirus. En er is nog meer goed nieuws; de gewone griepepidemie is al ten einde.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30913