Datum plaatsing: 11 april 2020

Het leven van Marietje van Rosmalen


Het leven van Marietje van Rosmalen


Geffen (Oss): In de nieuwe uitgave van Auw Neiijts aandacht voor Marietje van Rosmalen van Zandvoort, moeder van acht kinderen die we in Geffen vooral kennen als ‘De Weeuwkes’. De Weeuwkes zijn bekend in ons dorp vanwege hun jarenlange optredens bij Recht vur zunne Roap en tijdens Effe noar Geffe. Marietje is nu 87 en de Weeuwkes zijn inmiddels vijftigers en zestigers geworden. Ze zijn allen actief en ondernemend en vooral jong van geest. Marietje vertelt over de tijd waarin de kinderen van Marietje en Jos opgroeiden.

Halverwege de vijftigerjaren leerde Marietje in het café van Jansen in Oss een knappe jongen uit Vinkel kennen, Jos van Rosmalen. Hij kwam uit een gezin van 9 kinderen. De familie van Rosmalen had in Vinkel de bijnaam ‘De Weeuw’. En hiermee is meteen duidelijk waar de artiestennaam “De Weeuwkes” vandaan komt!
Toen Jos op de lagere school zat bleek hij een pientere leerling te zijn. Het ging hem op school heel gemakkelijk af. In die tijd kwam de pastoor regelmatig op school en jongens die goed konden leren werden door hem al gauw gezien als een potentiële priesterstudent. Zo ging het ook met Jos. Of hij het zelf graag wilde, dat weten we niet, maar in ieder geval werden zijn ouders gestimuleerd om Jos naar het gymnasium in Heeswijk te sturen zodat hij later priester zou kunnen worden. Zo gebeurde het. Na de lagere school in Vinkel ging Jos naar het gymnasium waar hij intern was. Toen is er na een aantal jaren iets voorgevallen waardoor Jos boos en overstuur is weggelopen van het gymnasium. Hij is naar huis gegaan en wilde onder geen voorwaarde meer terug naar de school. Dat is wat Marietje er van weet. Jos heeft nooit willen of kunnen praten over wat er is gebeurd. Een feit is wel dat hiermee al vroeg een einde kwam aan de schoolloopbaan van een intelligente en talentvolle jongen. Jos wilde niet meer naar school en dat betekende dat hij als 16 jarige werk moest gaan zoeken. In eerste instantie vond hij werk in een fabriek. Later ging Jos in de wegenbouw werken als machinist op een wals. Veel van zijn familieleden zaten ook in de wegenbouw.
Toen Jos en Marietje elkaar leerden kennen werkte hij als machinist. “Ik kon wel merken dat Jos goed kon leren”, zegt Marietje. “Hij volgde regelmatig een cursus als machinist voor de diverse machines. Dan hoefde hij er nauwelijks moeite voor te doen om zich de theorie eigen te maken”.
Jos en Marietje hadden verkering en na een tijd bleek Marietje in verwachting te zijn. In die tijd een bericht waar de meeste jonge meisjes en vooral de ouders voor vreesden. Voorbehoedmiddelen waren er niet en het was een schande om ongetrouwd zwanger te zijn. Ook voor Marietje was dat zo. Jos wilde wel met haar verder maar Marietje wist het nog niet zo zeker. “Het ging voor mij allemaal veel te snel”, vertelt Marietje. Dan ben je 21 jaar en nog maar kort verkering. Ze wilde niet zwanger zijn. Wat te doen? Marietje kon er met niemand over praten. Ze besloot naar dokter Jansen te gaan en legde hem haar zorgen voor. Ze was ook vooral bang voor de reacties thuis. “Ik weet nog dat dokter Jansen alleen maar zei: ‘dat had je dan eerder moeten bedenken’”. Dokter Jansen nam bij haar de ‘kikkerproef’ af, een test om zwangerschap aan te tonen, de predictor van toen zou je kunnen zeggen. En jawel hoor, Marietje was zwanger. Dokter Jansen stuurde haar weer naar huis. Toch maar gaan vertellen. Zo ging dat in die tijd.
Marietje besloot het tegen moeke te zeggen en die vertelde het aan opa. “Het was een nare tijd en dat werkt ook door in je latere leven”, vindt Marietje.

Bent u geďnteresseerd in de rest van het verhaal? Koop dan de nieuwe Auw Neijts! Het blad is te koop bij Lektuurshop Steenbergen en bij Jumbo Van der Sangen in Geffen.

In deze uitgave staan verder de volgende onderwerpen:
De Geffense oliemolen
Geffen is met haar twee standerdmolens een echt molendorp. Beide molens zijn mede bepalend voor de skyline. Dat Geffen daarnaast ook nog eeuwenlang een oliemolen bezat is minder bekend. Diepgaand archiefonderzoek leverde veel informatie op.
Mister Pasnagel
Zomaar een toevallige ontmoeting leidde tot een interview met Johan Pasnagel, een oud-onderwijzer van de Aloysiusschool. Door zijn, voor die tijd, andere aanpak en benadering van leerlingen komt hij in menig Geffens gezin nog wel eens ter sprake. Johan Pasnagel gaf onderwijs aan ongeveer 300 Geffense jongens.
Boer en tuinder Marinus van den Boom
Het zal je maar gebeuren; terwijl je in het ziekenhuis ligt word je ontslagen. In die tijd een drama, zeker als je vader bent van een gezin met nog jonge kinderen.Het leven van Marietje van Rosmalen
Het leven van Marietje van Rosmalen
Het leven van Marietje van Rosmalen


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15010