Datum plaatsing: 17 april 2020 - Laatst gewijzigd: 17-04-2020 06:39:08

Michel van Nistelrooij 'allesdoener pur sang'


Michel van Nistelrooij 'allesdoener pur sang'


Geffen (Oss): Steeds vaker, met in het bijzonder Recht vur zunne Roap en Carnaval, komt in de aftitelingrol van een evenement de naam van Michel van Nistelrooij voorbij. Zijn woorden: “Van geborte ben ik unne Vinkelse mens”, verraden enigszins zijn roots met Vinkel. Sinds jaar en dag, sowieso vanaf zijn huwelijk met Anne Lepoutre, is hij prominent inwoner van Geffen. Bescheidenheid is troef. Het is vaak een gebezigd gezegde wat voor meer dan honderd procent van toepassing is op Michel van Nistelrooij. “Och weet je, waar ze me vaak voor vragen is ook wel heel erg leuk om te doen. En wat je graag doet is toch geen moeite, niet dan?”, aldus Michel.

door Jan van Ravenstein

Geffen heeft twee naamgenoten -Michel van Nistelrooij- die beiden met een bepaalde regelmaat in de ‘picture’ staan. De ene Michel is de vice-voorzitter van de Dorpsraad. Die andere Michel (van de films) mocht tijdens een van de Rottenrijkse Tonproat Avonden 2020 (Recht vur zunne Roap) de felbegeerde onderscheiding ‘Unne Goeie Rottenrijker’, ontvangen. “Dat ben ik dus”, lacht de allesdoener Michel van Nistelrooij. De hoogste tijd om eens nader kennis te maken met deze bijzonder bescheiden ‘allesdoener’. “Een interview, met mij? Hoezo… En waar moet dat dan over gaan?”, was de eerste kenmerkende reactie die we van Michel te horen kregen bij ons verzoek om samen eens ‘ter tafel’ te gaan voor een gesprekje. Het samen gezellig, onder het genot van een ‘bakkie’, ter tafel gaan kwam vanwege het coronavirus te vervallen en daarvoor was er telefonisch contact zodat de anderhalve meter zeker geen schuldgevoelens zou kunnen gaan oproepen.

Hoe het begon
Zonder dat velen van ons het weten hebben we op een of andere manier al eens een keer ‘virtueel’ kennis mogen maken met het werk van Michel. De prachtige films die worden getoond bij Recht vur zunne Roap zijn daarvan een voorbeeld.
“Het is allemaal begonnen met het maken van een grappig filmpje voor een levensloop, inmiddels alweer 20 jaar geleden”, lacht Michel. Hij is daar heel handig in, toen al. “En, ik vond het ook wel leuk om te doen. Van de weekendjes weg, vakantie en speciale dagen maakte ik vaak een filmverslag. En het leuke daaraan vond ik de montage achteraf. De film compleet maken, met het juiste geluid en hier en daar verrassende speciale effecten erbij”, zegt Michel. Steeds vaker kwam de vraag om films te maken “De ene keer was het een heel serieuze of zakelijke film en de andere keer was het een familiefilmpje of een verslag met een leuke kwinkslag. Een mooi voorbeeld hiervan is het verzoek in 2007 van De Pompzwengels voor hun optreden in de ‘Roap’ wat toentertijd tot mij kwam. Vijf jaar later werd ik lid van de Roap Werkgroep. Dat was toch wel een soort van startsein van de thema filmpjes die ik nu maak voor de Roap. “Maar daar zit wel heel veel tussen, dat gaat echt niet van de ene op de andere dag”, zegt Michel met een brede smile.

Veelzijdig
Zijn broer Carlo heeft zo’n beetje hetzelfde (film)virus te pakken. “Ik heb in Vinkel wel eens een drone-film gemaakt van de molen, maar in principe draagt mijn broer de zorg over het vastleggen van de gebeurtenissen in het Vinkelse. In de loop der jaren worden de films van Michel professioneler. Dat is ook wat Michel nastreeft bij het maken van welke film dan ook. Zijn dagelijkse bezigheden alszijnde Software Programmeur met in het bijzonder het ontwerpen van mobiele applicaties, linkt ook wel een beetje naar het precisiewerk in zijn films. “Weet je. Ik hou van films kijken. En wanneer ik dan iets moois zie in een getoonde film betreffende een opname of effect… Ja dan wil en dan moet ik dat uitproberen”, lacht hij. Vragende naar zijn uitdaging in dit alles blijft het toch wel even stil aan de andere kant van de telefoonlijn. “Als amateur is het voor mij een uitdaging om het professioneel te laten lijken”, komt er in eerste instantie voorzichtig uit. “Maar wanneer ik reacties hoor zoals: Ohh wat mooi of wat gaaf. De bekende ‘wauw’ factor dus, dan geniet ik echt.”.

Recht vur zunne Roap
Michel zit inmiddels in de werkgroep van de Roap. Het maken van de intro’s, beeld en geluid voor de artiesten waar nodig, geluidseffecten en de thema films behoren tot zijn werkgebied. “Het is een hele klus”, zegt Michel. Het begint in feite met het bedenken van het thema en daarna gaat hij aan de slag met de onder andere opnames met de diverse artiesten. Daarnaast de themafilmpjes en al het beeldmateriaal wat op een avond tijdens de Roap voorbij komt. “En ja, ik ben het me echt wel bewust, het is mijn eigen schuld. Ik leg de lat soms te hoog”, zegt hij. Het zou ook gemakkelijker kunnen, minder tijdrovend ook. Maar dat zit nu eenmaal niet in de aard van dit beestje kunnen we concluderen.

Hobby
Het samenstellen van het geheel kost tijd, veel tijd. Vanaf november tot aan de generale repetitie (medio februari) zit Michel toch wel zo’n vier/vijf avonden per week boven op zijn ‘filmkamer’ te monteren. “Ik ben ook een ‘gadget freak’. Wanneer er iets nieuws op de markt komt en het mij past en betaalbaar is, dan kan ik het niet laten om dit uit te proberen. Mijn drone bijvoorbeeld, die heb ik al vijf jaar. Maar ook een groene wand (green screen) heb ik aangeschaft om weer andere montage mogelijkheden te hebben. Monteren, het is het aller-leukst om te doen, maar vooral tijdrovend. Nieuwe technieken leren, uitproberen en ontdekken wat mogelijk is tot een bepaalde grens. De woorden van Anne, zijn vrouw “dat een ieder zijn of haar hobby moet kunnen hebben als het maar niet ten koste gaat van jezelf of van je gezin” onderstrepen dat ze daarin de perfecte tijdsbalans hebben gevonden. Een beetje vanuit die filosofie van tijd, balans en hobby ‘doet’ hij nu nog alleen de Roap met daarnaast wat kleinere projectjes. “Alles natuurlijk puur als hobby”, voegt hij er snel aan toe.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16333