Datum plaatsing: 15 april 2020

Nationale Dodenherdenking gemeente ’s-Hertogenbosch


Nationale Dodenherdenking gemeente ’s-Hertogenbosch


's-Hertogenbosch (Regionaal): In het jaar dat 75 jaar vrijheid centraal staat, zal de Nationale Dodenherdenking in de gemeente ’s-Hertogenbosch noodgedwongen een meer individueel karakter hebben. De zeven comités uit respectievelijk Nuland, Vinkel, Kruisstraat, Rosmalen, Empel, Engelen en ’s-Hertogenbosch hebben samen met het college van burgemeester en wethouders een lijn bepaald op welke wijze we kunnen voorzien in de behoefte van onze inwoners om deze dag een gewenst en passend eerbetoon te geven.

In ’s-Hertogenbosch kiezen we voor een individuele invulling, passend bij deze crisistijd. Op dit moment (*) is de richtlijn dat we zoveel mogelijk thuis blijven. Een frisse neus halen in de eigen omgeving is wel toegestaan. De comités en het stadsbestuur willen alle inwoners de mogelijkheid geven om desgewenst te komen tot een persoonlijk eerbetoon bij één van de monumenten in hun buurt. Daarbij focussen we ons niet meer op 20.00 uur, maar brengen we voor dit eerbetoon spreiding aan over de gehele dag. Op die manier voorkomen we een piekmoment en/of toeloop van publiek.

Hoe gaan we dat doen?
De zeven organiserende comités zullen op 4 mei in de vroege ochtend – bij wijze van informele start – zelf een krans leggen bij hun herdenkingsmonument. Dit gebeurt sober en zonder protocol. Om elke vorm van toeloop te vermijden zijn de leden van het stadsbestuur hierbij niet aanwezig. Gedurende de hele dag kunnen onze inwoners en organisaties hun (persoonlijk) moment van eerbetoon bepalen bij één van onze monumenten. Iedereen die dat wenst, kan op een gepast moment en rekening houdend met elkaar in rust het persoonlijk eerbetoon geven. Daarbij gelden natuurlijk wel alle maatregelen zoals we die op dit moment (*) kennen. Concreet betekent dit:
•kiest u een monument uit dat dicht bij u in de buurt ligt,
•u kunt gedurende de hele dag een persoonlijk eerbetoon brengen,
•neem altijd de 1,5 meter afstand in acht,
•zorg dat er niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon staan en geef elkaar de tijd en ruimte. Indien zich wachtmomenten voordoen, vragen we u goed verspreid te blijven wachten en alle beleefdheidsregels in acht te nemen.

De locaties van onze zeven oorlogsmonumenten zijn:
•’s-Hertogenbosch; Verzetsmonument, Tuin van Vrede en Vrijheid (Casinotuin)
•Rosmalen; oorlogsmonument Schoolstraat en/of Gedachteniskapel ‘Vennehof’
•Empel, oorlogsgedachtenismonument, Empelsedijk
•Engelen, oorlogsmonument, Achterstaat
•Kruisstraat, Grintweg
•Nuland, hoek Hoogstraat / Heiweg
•Vinkel, Lindenlaan

Bij de genoemde monumenten wordt de gehele dag halfstok gevlagd. In samenwerking met het Bossche Klokkenluiders Gilde zullen alle klokken in de gehele gemeente op 4 mei rond 20.00 uur luiden. Om 20.00 uur zal ons land gericht zijn op de Nationale Herdenking en de kranslegging en toespraak van Z.M. de Koning. De comités in onze gemeente organiseren daarom rond dit tijdstip géén lokale activiteit. De gemeente ’s-Hertogenbosch zal in samenwerking met de comités, de lokale nieuwszender DTV en De Mediamannen een lokaal herdenkingsjournaal realiseren dat op 4 mei om 20.30 uur via DTV wordt uitgezonden. Daarin zal burgemeester Jack Mikkers een herdenkingsrede uitspreken en stadschroniqueur Eric Alink zijn jaarlijkse 4 mei-kroniek. Het programma wordt gelardeerd met sfeerbeelden van die dag bij de zeven monumenten. Vanaf 20.45 uur zal het eerbetoon van het halfstok-vlaggen bij de verschillende monumenten eindigen.

Oproep
• Uw individuele eerbetoon kunt u kracht bijzetten door thuis de gehele dag halfstok te vlaggen. Van harte hopen de comités en het stadsbestuur dat u hieraan meedoet.
• We roepen alle inwoners op géén spontane publiekelijke activiteiten als eerbetoon te ondernemen gedurende de dag, en ook niet rond 20.00 uur bij één van de monumenten. Hoe goedbedoeld ook, leidt dat tot toeloop van publiek, dat we in deze tijd met elkaar moeten voorkomen. Wilt u hierover nader contact, bel dan met de gemeente ’s-Hertogenbosch, Jan de Wit (06-20015207).


de herdenking in 2019 in Vinkel
foto Ad Leeyen
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27030