Datum plaatsing: 16 april 2020

Samenleven vraagt om juridisch financiële basis


Samenleven vraagt om juridisch financiële basis


's-Hertogenbosch (Regionaal): Er wordt steeds minder getrouwd. Steeds meer jonge mensen vinden de weg naar de notaris voor een ander contract.

Samenwonen, steeds meer twintigers en dertigers kiezen ervoor. Trouwen is iets voor later, of misschien wel niet. Vooral dertigers trouwen minder vaak. Toch vinden veel partners de weg naar de notaris. Of voor het opstellen van een samenlevingscontract of voor het vastleggen van een geregistreerd partnerschap.

Dat zorgt voor duidelijke afspraken en maakt de kans op onenigheid kleiner mocht er een kink in de kabel komen. Het is dus wel de moeite waard en soms zelfs noodzakelijk.

Dat laatste is het geval als er een huis gekocht wordt. In dat geval is een bij de notaris vastgelegd samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap nodig om een hypotheek te krijgen. Bij een samenlevingscontract hoef je niet per se beiden eigenaar van de woning te worden, dat kun je vastleggen in de koop- en hypotheekakte. Bij een geregistreerd partnerschap ben je automatisch samen eigenaar.

Contract via notaris is rechtsgeldig

Een bestaand basiscontract van een notaris of een uitgebreider exemplaar, aangepast aan eigen wensen, is in alle gevallen rechtsgeldig. Nu is zo’n samenlevingscontract geen formuliertje dat je via internet kunt downloaden en invullen. Je moet er fysiek voor naar de notaris, omdat zo’n contract helemaal naar wens kan worden samengesteld. Mede daarom kunnen de kosten samenlevingscontract nogal uiteenlopen.

Een notaris bepaalt zelf, en op basis van die vorm, het tarief. Een samenlevingscontract kost ongeveer tussen de 200 euro en 750 euro. Omdat die kosten nogal kunnen verschillen per notaris is het aan te raden er goed naar te informeren. Laat je ook een testament opmaken dan kan het financieel gunstig zijn dat in één keer te doen.

Inhoud van contract

Dan de inhoud van het contract. Een notaris zal daar als deskundige bij helpen. Een basiscontract kan worden aangevuld met persoonlijke wensen. Hoe weet je nou wat je vast moet leggen? Daar is onder meer een checklist voor. Handig om vast na te denken over te maken afspraken.

Financiën
Leg in een samenlevingscontract afspraken vast over wie de vaste lasten betaalt, de kosten van een huur- of koopwoning, de kosten voor de boodschappen, de auto en ga zo maar door.

Kinderen
Als er kinderen komen dan is bij een samenlevingscontract de moeder de gezaghebbende. Willen jullie dat samen zijn, dan is het belangrijk dat de vader het kind eerst erkent en vervolgens samen met de moeder via de rechtbank het gezag aanvraagt. Bij een geregistreerd partnerschap heb je beiden het ouderlijk gezag. Dat is automatisch zo geregeld.

Als de relatie eindigt en er zijn minderjarige kinderen bij betrokken dan moeten daar bij een samenlevingscontract van tevoren afspraken over zijn gemaakt. Bij een geregistreerd partnerschap moet er sowieso een ouderschapsplan en alimentatie worden geregeld.

Bezit
In het samenlevingscontract kun je vastleggen van wie de meubels zijn, de auto enzovoorts. Soms brengt iemand familiestukken in. Vaak worden gezamenlijk spullen gekocht. Is het dan zo belangrijk van wie dat is als je samen bent? Misschien op dat moment niet, maar wel als er minder leuke dingen gebeuren.

-Uit elkaar
Als je uit elkaar gaat, wordt de inboedel verdeeld. Maar hoe? Wie neemt wat mee? Wil je dat familiestuk weer meehebben? Dat kun je vastleggen in het samenlevingscontract.

Bij een geregistreerd partnerschap geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat je inbrengt blijft van jou, wat je samen aanschaft is gemeenschappelijk. En wordt dan ook zo verdeeld.

-Bij overlijden
Bij overlijden spelen er andere zaken een rol. Regel je niets dan gaan de spullen van de overleden partner naar de erfgenamen en dat zijn veelal de ouders of broers en zussen. (mits er geen kinderen zijn). Wil je dat je partner alle spullen kan houden dan is het belangrijk een verblijfsbeding in het samenlevingscontract op te laten nemen. Dan gaan de spullen automatisch over naar de langstlevende partner. Bij een geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars erfgenaam.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16628