Datum plaatsing: 05 mei 2020 - Laatst gewijzigd: 05-05-2020 15:39:47

’t Meubelhof: Ambitieuze nieuwbouw in het centrum van Geffen


’t Meubelhof: Ambitieuze nieuwbouw in het centrum van Geffen


Geffen (Oss): Opa Frans en oma Miet van der Heijden waren bijna een eeuw terug de feitelijke grondleggers van het meubelbedrijf ‘van der Heijden’s Meubelen’. Nadat ze waren begonnen met een handel in gebruikte meubelen ging zakenman pur sang ‘Frans den Schoenmaker’ (zijn overbekende bijnaam van de familie) al snel over tot de verkoop van nieuwe betaalbare meubels. Het bedrijf Van der Heijden’s Meubelen was geboren en was jaren aaneen toonaangevend in de gehele meubelbranche. In de loop der jaren kwamen de kinderen in het bedrijf en op het hoogtepunt bezat het familiebedrijf moderne eigentijdse toonzalen in Geffen, Nijmegen en Arnhem. Vanuit geheel Nederland wisten de klanten, mede vanwege de prijsstelling, kwaliteit en vooral service, de toonzalen van deze meubelgigant te vinden.

door Jan van Ravenstein

Wanneer je terugkijkt in de geschiedenis van deze familie was ‘opa Frans’ zijn tijd ver vooruit. Hij zag de behoefte bij het publiek en speelde daar met zijn handelsgeest, onmiskenbaar op in. Alles was mogelijk bij het echtpaar Frans en Miet van der Heijden. Was er even geen geld, dan kon je in delen of zelfs later betalen. En juist die, noem het maar, sociale instelling gaf vertrouwen bij het publiek. Later kwamen, een voor een, de kinderen in het bedrijf en die kregen van opa als een soort van genen dezelfde instelling mee. De stelling: “De klant is de koning”, stond bij de familie hoog in het vaandel. “Opa ‘zag’ de handel als geen ander, heb ik mijn oma vaak horen zeggen”, zegt Pierre van der Heijden, de huidige eigenaar van het voormalige meubelbedrijf aan de Dorpstraat in Geffen.

Uitbreidingen
Het gezin van Frans en Miet bestond uit negen kinderen. Bijna wereldnieuws was het feit dat er in het gezin een drieling (Gerrie, Hannie en Frans) werd geboren. Heel langzaam, maar wel met een strak zakelijk beleid, werd het meubelbedrijf uitgebreid. De geschiedenis in vogelvlucht: “Het huis en diepe tuin van buurman ‘Mister van de Heuvel’ werd aangekocht en een voor die tijd immens grote twee verdiepingen hoge toonzaal werd in diezelfde tuin gebouwd. Het begin, van wat later als een enorme expansie zou gaan blijken, was gemaakt. Nadat in Geffen meubelzaak van Theo Groos (latere Margriet Meubelen) werd toegevoegd aan het meubelimperium volgden al vrij snel openingen van toonzalen in Nijmegen, Arnhem, Uden, inclusief een groots centraal magazijn in Wijchen. Piet van der Heijden, vader van Pierre, was met zijn moeder de ‘architect’ van het familiebedrijf. Pierre is inmiddels, samen met Jolanda, de eigenaar en uitbater van het bedrijf Margriet Meubelen en aanverwante bedrijven. “De appel valt nu eenmaal niet zo ver van de boom”, lacht Pierre.

Nijmegen
In het, voor die tijd, verre Nijmegen kocht ‘ondernemer pur sang’ opa Frans zonder dat zijn echtgenote Miet echt op de hoogte was een winkelpand aan de Hezelstraat. Het volgende meubelbedrijf in rij werd daar gerealiseerd onder de naam, Framy Meubelen. “Wat ik me wel herinner uit de verhalen van ‘ons pap’ was dat zowat heel bouwvakkend Geffen er aan te pas is moeten komen om er een enigszins toon- en werkbaar geheel van te maken. Maar ook dit was een gouden greep, een daverend succes van opa”, aldus Pierre. In latere jaren maakte het meubelbedrijf aan de Weurtseweg (wat in vlammen opging) plaats voor nieuwbouw op de woonboulevard aan Wijchenseweg.

Toekomst
De ‘Hezelstraat’ heeft inmiddels een complete metamorfose ondergaan. Het gehele eens zo trotse ‘Framy Complex’ is verworden tot appartementen. “Ook de meubelbranche kreeg te maken met het nieuwe aankoopgedrag. De meubelboulevards werden ‘the place to be’ voor de totale aankopen van de consument. Onze zaak aan de Wijchenseweg beantwoordde in totaliteit aan die eisen. Framy meubelen bleek al snel, was overbodig geworden. Zo soms moet je feiten onder ogen durven zien”, zegt Pierre. Samen met een projectontwikkelaar is daar een prachtig appartementencomplex gerealiseerd. Ook Geffen, en dan met name de vestiging aan de Dorpstraat kreeg te maken met dezelfde perikelen als aan de Hezelstraat. Pierre: “Daarbij kwam het trieste feit dat tante Gerrie, de echtgenote van Jan van Nuland, ziek werd en uiteindelijk is ze begin 2012 overleden. Deze twee ondernemers, Jan en Gerrie, waren onlosmakelijk en met groot succes de ultieme zakelijke uitbaters van onze zaak in Geffen. Door al deze trieste gebeurtenissen hebben ze Geffen ‘los’ moeten laten.

Besluit
In vrij korte tijd na elkaar (Piet 5-2-2013 en Joke zijn vrouw 4-1-2016) kwamen de ouders van Pierre en Jolanda te overlijden. Hun steun en toeverlaat in alles. Het nog jonge ondernemende echtpaar stond er in feite in één moment alleen voor. “Op vakantie hebben we toen samen alles eens goed onder de loep genomen. Gaan we door, en zo ja waar en vooral hoe was de cruciale vraag”, zegt Jolanda. Er moesten besluiten worden genomen. “Van het Nijmeegse appartementen avontuur hebben we toch wel weer veel geleerd”, vult Pierre aan. Uiteindelijk werd, na heel veel overleg, besloten dat de het gehele bedrijfsgebouw aan de Dorpsstraat ‘plat’ zou gaan voor een compleet nieuw avontuur. “Dat was best een moeilijk besluit, heel moeilijk. Alleen al vanwege het feit dat dit toch het moederbedrijf was. De roots van onze hele familie, vanaf opa Frans en oma Miet tot aan heden, liggen daar. Maar ook hier geldt dat je zo heel soms feiten onder ogen moet durven zien, want weet je, meebewegen is ook ondernemen”, zeggen ze beiden.

Ambitieus
Pierre: “Ook de kundige relaties –onder andere van Jochem Veldhuis (www.vpontwikkeling.nl.) - die we hebben mogen ervaren tijdens de Nijmeegse bouw- en (her)ontwikkelingen kwamen nu reuze van pas. Jolanda: “Van de gemeente kregen we groen licht voor de Dorpstraat. We hadden zelf eigenlijk al een vastomlijnd plan wat voor die plek in het centrum uitvoerbaar en op zijn plaats was. In ons eerste plan was er nog plaats voor een appartement. Daarvan zijn we om praktische redenen op terug gekomen naar volle tevredenheid van de stedenbouwkundige van de gemeente”. Het gehele complex, behalve het woonhuis waar de zus van Pierre (Beate) woont, gaat plat. “Architectenbureau Visser en Bouwman bv uit ‘’s-Hertogenbosch heeft een plan met een creatief dorpskarakter ontwikkeld. We bouwen daar in eigen beheer totaal 14 woningen. Vier stuks rijwoningen, een tweekapper en acht patiowoningen, laagbouw dus, verweven met heel veel groen. Wanneer we samen naar het inhoudelijke van de zogenaamde ‘Artist Impression’ kijken doen we dat met een heel tevreden gevoel. Het plan is precies zoals we het voor ogen hadden”, zeggen ze beiden met gepaste trots.

Start
Voor de bouwvakvakantie wordt aanvang gemaakt met de sloop van het geheel. Pierre: “Dat alleen al is een complete klus. Daarna moet het geheel bouwrijp worden gemaakt en we hopen dat het corona-virus met al zijn bijkomstigheden niet te veel roet in het eten zal gaan gooien”. Bouwbedrijf G.M. van Rooij uit Geffen (onderdeel van de Van Schijndel Bouwgroep) gaat de klus realiseren.”Een Geffens bedrijf ja. Daar houden we wel van, winkelen in je eigen dorp. Al jaren ook ons eigen credo. Een mooie bijkomstigheid is dat dit bedrijf in onze beginjaren vele bouwwerkzaamheden voor ons heeft uitgevoerd. Het was een hernieuwde kennismaking met Geert van Wanrooij, hét gezicht van Bouwbedrijf G.M. van Rooij”, aldus Pierre.

Te Koop
De diverse aankondigingen in de media hebben al veel positieve reacties gegeven. Van diverse inwoners van Geffen en daarbuiten hebben al met belangstelling telefoontjes voor informatie mogen ontvangen”, zegt Jolanda die de administratie onder beheer heeft. “De start van de van de bouw staat op de planning voor het einde van het jaar 2020, mits alles gaat zoals we het willen”, voegt Pierre er nog even voor de zekerheid aan toe.

’t Meubelhof. Een ambitieus en gedurfd plan van een ondernemersechtpaar die zonder twijfel de genen van opa Frans hebben meegekregen. Een aanwinst voor Geffen. De verkoop van de 10 woningen start in juli 2020 door makelaarskantoor Van der Krabben uit Oss. www.krabben.nl De verhuur van de 4 rijwoningen en alle huidige relevante informatie van het plan kunt u vinden op de site www.vdh-vastgoedbeheer.nl
’t Meubelhof: Ambitieuze nieuwbouw in het centrum van Geffen
’t Meubelhof: Ambitieuze nieuwbouw in het centrum van Geffen
’t Meubelhof: Ambitieuze nieuwbouw in het centrum van Geffen
’t Meubelhof: Ambitieuze nieuwbouw in het centrum van Geffen


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.18717