Datum plaatsing: 07 mei 2020

RVC onderzoekt wijze van voortzetting ná de crisis


RVC onderzoekt wijze van voortzetting ná de crisis


Rosmalen ('s Hertogenbosch): De onwerkelijke situatie waarin we sinds midden maart zijn beland, doet misschien ook u zo nu en dan in de arm knijpen, met de vraag of het allemaal écht waar is? Het jaar 2020 is een heel slechte film die zich in de realiteit afspeelt
en die ons allemaal doet verlangen naar de aftiteling. Helaas weten we allemaal dat dat nog wel even zal duren. Voor onze sportverenigingen verschijnt er héél voorzichtig een beetje licht aan de horizon. Het Rosmalens Verenigingen Contact (RVC) onderzoekt de wijze van voortzetting…

Door Jan de Wit
Rosmalens Verenigingen Contact (RVC)


Een eerste voorzichtige stap. Niet voor alle culturele en ouderenverenigingen, maar alleen voor onze sportclubs. Net voor Koningsdag viel de brief van de gemeente ’s-Hertogenbosch op de deurmat van alle besturen van sportverenigingen. Zij mogen en kunnen invulling geven aan de verruiming van de COVID 19-gedragsrichtlijnen. Daarbij kunnen zij sportparken inzetten voor jeugdactiviteiten, maar wel vanuit een protocol dat hen helpt bij het verantwoord organiseren van activiteiten voor kinderen en jongeren.

Verantwoord sporten
Vanaf vorige week woensdag zijn er nieuwe maatregelen ingegaan. Sportverenigingen blijven tot en met dinsdag 19 mei gesloten, maar trainingen buiten voor kinderen (0-12 jaar) en jongeren tot en met 18 jaar mogen weer plaatsvinden. Enkel in de buitenruimte en alleen onder strikte voorwaarden. Daarvoor heeft het NOC*NSF samen met de Vereniging Sport en Gemeenten en het ministerie van VWS én het RIVM een protocol “Verantwoord Sporten” opgesteld, die aansluiten op de voorwaarden die onze gemeente heeft gesteld. Zo vinden op sportparken alleen begeleide trainingen plaats voor jeugdleden onder regie van bevoegde trainers en vrijwilligers. Sportterreinen blijven buiten deze trainingen gesloten, wedstrijden / competities en toernooien blijven verboden en voor volwassenen geldt dat georganiseerde trainingen met meer dan 2 personen nog niet mogen plaatsvinden. Het zijn strikte regels die noodzakelijk zijn om aan de ene kant ruimte te geven aan de jeugd, en aan de andere kant het verspreiden van het virus verder tegen te gaan.

Binnensport
De binnensportverenigingen hebben een langere adem nodig, maar er is ook voor hen ruimte om in actie te komen. Gymzalen, sportzalen en sporthallen blijven dicht, maar in de openbare ruimte zijn trainingen mogelijk. Daarbij wordt wel meteen gezegd – om overlast te voorkomen – dat het beter is uit te wijken naar één van de bestaande sportparken in onze gemeente. Wanneer een binnensportvereniging gebruik wil maken van een sportpark – waar een buitensportvereniging zijn huisvesting heeft - dan kunnen beide verenigingen samen tot afspraken komen. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat sportverenigingen elkaar helpen en ondersteunen en iedereen probeert flexibel te zijn. Onderlinge creativiteit kan én mag! Ga je overigens als binnensportvereniging naar buiten, dan gelden de regels voor de buitensport.

Laat al onze kinderen sporten!
Het kabinet heeft sportverenigingen opgeroepen om ruimte te geven aan kinderen die geen lid zijn om hen te ondersteunen bij het sporten. Lastig om in te vullen, maar de gemeente hoopt dat verenigingen willen meewerken om ook die kinderen in beweging te krijgen. Een mooie manier van het werven van nieuwe jeugdleden! Verenigingen kunnen hiervoor “Sjors Sportief” inzetten via de website www.actiefindenbosch.nl. Wil je meer weten of heb je vragen, de meest gestelde vragen en antwoorden staan op de website van S-PORT: https://www.s-port.nl/q-a-veelgestelde-vragen Hier wordt de laatste informatie bijgehouden en krijg je antwoord op actuele vragen.

Toekomst Rosmalens Verenigingen Contact
In bovenstaande regels gaat het nu alleen over sportverenigingen. Sportverenigingen vormen het grootste onderdeel van de totale scoop die het Rosmalen Verenigingen Contact heeft, maar natuurlijk kijkt het RVC ook naar onder andere de culturele verenigingen of ouderenverenigingen.
Vanuit die breedte is het bestuur van het RVC momenteel een rondje aan het maken langs verschillende belangenorganisaties, om daarna te bepalen hoe het RVC – misschien wel met andere organisaties – het belang van verenigingen nog meer onder de aandacht krijgt van een, dan ongetwijfeld weer volop bruisend Rosmalen. Het is dus nu eerst nog even door een heel zure appel heen bijten, maar die Rosmalense zon komt beslist achter de donkere wolken te voorschijn. Houd het tot die tijd vooral voorzichtig en blijf gezond!Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27699