Datum plaatsing: 07 mei 2020

Rosmalens Mannenkoor worstelt zich door de corona-ellende


Rosmalens Mannenkoor worstelt zich door de corona-ellende


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Zoals elke andere vereniging is ook het Rosmalens Mannenkoor getroffen door de coronacrisis en de daarmee samenhangende maatregelen. Het doel van ons koor: “samen zingen” zegt in twee simpele woorden wat onze twee steunpilaren zijn. “Samen” verwijst naar het sociale aspect van ons koor en “zingen” heeft uiteraard betrekking op onze zang. En het is nu juist het samen zingen dat niet meer aan bod komt doordat onze wekelijkse repetities geen doorgang kunnen vinden.

Door Jim van Brakel, voorzitter Rosmalens Mannenkoor

Toen half maart de corona-lockdown werd ingevoerd stond het RM aan de vooravond van ons jaarlijkse festival “Koren op de Rosmolen”. Vijf koren uit alle hoeken van Brabant hadden al maandenlang gerepeteerd, affiches en toegangskaarten waren gedrukt, nieuwsbrieven waren verzonden en in de Kentering stond alles klaar. We hadden onze organisatie helemaal rond en waren bezig met de laatste repetities. Helaas moest dit gezellige festival, dat we dit jaar voor de negende keer zouden organiseren, worden afgezegd, want inmiddels waren we in de “anderhalve-meter-samenleving” terecht gekomen.

Estafettemail om contact te houden
Niet meer gezellig met z’n allen repeteren op de donderdagavond: dat is hetgeen wat onze koorleden het meest missen. Om dit gemis enigszins te ondervangen bedacht bestuurslid Leo Maas het estafettemailtje. Dat gaat als volgt. Een koorlid schrijft een mailtje naar al zijn koormaten en vertelt daarin van alles en nog wat over zichzelf, hoe hij deze tijd doorkomt, wat hem bezighoudt, waar hij mee worstelt, waar hij naar op zoek is, welke tips hij heeft, enz. Aan het eind van zijn mailtje zegt hij aan wie hij het estafettestokje doorgeeft, met andere woorden, welke koorlid na hem aan de beurt is. Op deze wijze komt met enige regelmaat bij iedereen een mailtje binnen van een koorvriend en houden we enigszins contact. Om een indruk te geven hoe de koorleden de tijd doorkomen, volgt hier een greep uit hun bezigheden: eigen filmopnames met nieuwe technieken monteren, de al jaren in een hoekje staande hometrainer afstoffen en in gebruik nemen, buitenshuis klussen met name in de tuin, een digitaal fotoalbum maken van de laatste vakantie, werken aan de modelspoorbaan, gitaar leren spelen via een internetcursus, mooie muziek beluisteren, voetbalhoogtepunten bekijken op TV, eindelijk de aanhangwagen repareren, een opleiding volgen tot molenaar, vrijwillig administratiewerk doen voor de St. Jan.

Driemaal droefenis
We hebben in de afgelopen weken ook enkele droevige gebeurtenissen moeten verwerken. Als eerste overleed eind maart de partner van een van onze leden. En in de loop van april stierven twee koorleden die al vele jaren lid waren van onze vereniging en die veel werk voor ons mannenkoor hebben verzet. Drie trieste gebeurtenissen die een grote impact hadden op ons allen.
Het was heel onwerkelijk dat wij, als koor, niet bij deze uitvaarten aanwezig konden zijn om, zoals we dat gewend waren, te zingen tijdens de plechtigheid van onze dierbaren. Een erehaag langs de Oude Baan was het enige collectieve koorgebeuren, vervolgens ging men snel naar huis om de plechtigheid via livestream op het internet te volgen. Dat betekende voor ons een vervangende aanwezigheid in een sfeer die bijna surrealistisch aandoet.

Perspectief
Ondanks die tegenslagen moet een vereniging vooruit blijven kijken en plannen maken. Ons bestuur vergadert regelmatig via de PC en denkt onder andere na over het hervatten van de repetities. Het is een uitdaging hoe we die zullen gaan organiseren. De koorleden tonen een solidariteit die inmiddels bijna overal waarneembaar is: ondanks het thuiszitten betaalt men gewoon zijn contributie zodat het koor financieel niet verzwakt. Onze muziekcommissie vergadert eveneens digitaal en houdt zich onder meer bezig met het repertoire voor het kerstconcert. Want we gaan er vanuit – de wens is uiteraard de vader van de gedachte – dat we op 20 december ons jaarlijkse kerstconcert in de Lambertuskerk kunnen geven.
Deze periode maakt ons iets duidelijk dat we eigenlijk allang wisten maar dat we door zijn vanzelfsprekendheid een beetje vergeten waren: namelijk hoe fijn, gezond, creatief en boeiend het is om met elkaar in een koor te zingen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26981