Datum plaatsing: 08 mei 2020

Corona crisis zet een streep door uitvoeringen en projecten


Corona crisis zet een streep door uitvoeringen en projecten


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Rosmalen kent vanuit de gemeente een jaarlijks beschikbaar budget van circa €100.000 (exclusief De Groote Wielen) voor sociale, maatschappelijke initiatieven en of fysieke projecten door en voor bewoners en organisaties van Rosmalen.

Door Aad van der Steen, BAG- lid

Een aanvraag voor een bijdrage uit het budget vindt plaats via een digitaal in te vullen formulier waarbij enkele gegevens, een korte beschrijving van de activiteit of het project en een indicatie van het bedrag dat gewenst is, wordt aangegeven.

Rosmalen heeft een bewoners advies groep (BAG) bestaande uit twaalf personen die de door de bewoners en of organisaties ingediende aanvragen beoordeelt en vervolgens naar de gemeente een gedragen gemeenschappelijk advies uitbrengt. De gemeente geeft aan of het advies wordt gevolgd en bericht spoedig over haar standpunt en gaat daarna over tot betaling aan de aanvrager.

Budget
Rosmalen heeft een actieve samenleving en een gezond en actief verenigingsleven. Al vele jaren is het budget dan ook jaarlijks bijna of geheel besteed en zijn er de terugkerende aanvragen over buurt- en woonomgeving ontmoetingen, maar ook nieuwe initiatieven en projecten vinden hun weg naar de BAG voor een ondersteuning vanuit het Wijken-Buurten en Dorpen budget.
Door de Corona-crisis zijn reeds vele goedgekeurde aanvragen gedwongen gestopt en kunnen door de RIVM richtlijnen niet doorgaan. Daardoor vallen de zo belangrijke sociale activiteiten in de buurten weg en worden ontmoetingen met buurtgenoten gemist.
Wanneer de samenleving weer ‘normaal’ is weten we nog niet of de aangevraagde en goed bevonden initiatieven en projecten dan nog opgepakt en uitgevoerd kunnen gaan worden. Dat, net zoals veel andere praktische zaken, blijft onzeker. De toekomst zal uitwijzen of en zo ja de voorgenomen activiteiten alsnog doorgang kunnen vinden. Een vraag die nu nog niet beantwoord kan worden is of het noodgedwongen niet gebruikte budget kan worden meegenomen naar volgend jaar.

Geannuleerde activiteiten
Enkele voorbeelden van goedgekeurde aanvragen in Rosmalen die door de Corona crisis niet kunnen doorgaan:
-Evenementen in het centrum
-Triathlon Rosmalen
-Bevrijdingsplein
-Dorpzeskamp Kruisstraat
-Super-G sport event
-Spirit Beachvolleybal toernooi
-Schoolsport Olympiade

Als we na de corona crisis weer met elkaar als bewoners, buurten en of organisaties bijeen kunnen komen om te praten over een sociale ontmoeting of een nieuw project kan een aanvraag bij het Wijken-Buurten Budget een zeer goed ondersteunend fonds zijn voor de ideeën en buurtprojecten. Wat dat betreft spelen de BAG-gelden een belangrijke rol bij het welslagen van activiteiten. Laten we hopen dat de BAG-groep weer snel kan functioneren want dat betekent dat er weer activiteiten georganiseerd worden. Voorlopig is voorzichtigheid echter nog geboden.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30572