Datum plaatsing: 04 augustus 2020 - Laatst gewijzigd: 27-07-2020 14:40:43

'Ook in polder gezondheid boven economisch belang'


'Ook in polder gezondheid boven economisch belang'


Lith (Oss): Al een hele tijd strijdt de vereniging ‘Behoud Lithse Polder’ tegen de komst van de beoogde windmolens en zonnevelden het gebied rondom de maasdorpen. Wat hen momenteel vooral steekt, is dat ze zich niet gehoord voelen door de gemeente Oss. “De raad lijkt het alleen ter kennisgeving aan te nemen.”

door Mark van der Donk

Enkele jaren geleden werd het plan geopperd om onder meer in de Lithse polder, voor een groot deel van de stroomopwekking van de gemeente, tientallen windmolens te plaatsen. Een plan waar de vereniging faliekant op tegen is. “Windmolens en zonnepanelen op het land zijn niet meer van deze tijd”, legt Anneliek Keurentjes uit. “De ontwikkelingen gaan dusdanig snel, dat er veel betere alternatieven zijn. Wij zijn absoluut niet tegen duurzaamheid, in tegendeel zelfs. Maar wél tegen windturbines op kostbare landbouwgrond. Er kan op andere manieren veel meer bespaard worden. Daarbij maken we ons ook serieus zorgen over de gezondheid, wanneer dit plan er wel doorheen geduwd wordt.”
Weinig tot geen gelegenheid, zegt Behoud Lithse Polder van de gemeente te krijgen, om haar mening te ventileren. “We voelen ons niet gehoord worden. In november zouden we, op verzoek van Duurzame Polder, samen met hen spreken tijdens een projectavond. Dat hadden we op een nette manier voorbereid, maar een dag van tevoren werden we echter afgezegd. Op verzoek van de wethouder, zo werd gezegd. Daarop hebben we op 9 december zelf een bewonersavond georganiseerd, die veel beter bezocht werd dan de eerdere avond. Er kwamen wel 150 tot 200 man op af. Enkele raadsleden waren daarbij aanwezig, maar de wethouder zelf - ondanks onze uitnodiging - niet. Op die manier wordt het natuurlijk lastig om met elkaar in gesprek te gaan en ons verhaal te mogen doen.”

Spreektijd
Begin maart werd een motie aangenomen, waarin werd besloten dat er alleen voor Oss opgewekt zou worden. “Maar dan wel meteen de maximale hoeveelheid, terwijl in het begin altijd werd gezegd dat een deel ingekocht zou worden. De reden hiervoor wordt niet genoemd, daar mogen we naar gissen.” Twee weken later hoopte Behoud Lithse Polder haar zegje te mogen doen bij de hoorcommissie, maar dat werd wegens de Corona-crisis gecanceld. “We kregen dan sowieso welgeteld tien minuten spreektijd. Daarin zouden we het achtergrondverhaal én het alternatief plan moeten presenteren. Dat is natuurlijk veel tekort. We hebben een uitgewerkt plan liggen, waar de raad zelf om gevraagd heeft. Maar dan willen we dat wel op een fatsoenlijke wijze kunnen presenteren.”
Begin april deed de vereniging schriftelijk een verzoek tot het uitstellen van verdere beslissingen in deze kwestie, met anderhalve week later een (opnieuw schriftelijke) inspreekreactie voor de digitale raadsvergadering. “Toen we informeerden naar de gang van zaken omtrent ‘vergaderen in Coronatijd’, werd gemeld dat daar nog niets over bekend was. Twee dagen later bleek het ineens ‘gewoon’ door te gaan, maar van dat protocol zijn wij niet op de hoogte gesteld. Toen we het via een haperende internetlijn probeerden te volgen, leek alleen PvdA onze brieven te hebben gelezen. We vinden het overigens ook vreemd dat dit onderwerp kost wat kost doorgezet wordt, terwijl toch echt vermeld staat dat ‘alleen kritische processen en operationele besluiten’ in deze vreemde periode aan bod komen tijdens de raadsvergaderingen.”
Behoud Lithse Polder beraadt zich momenteel over hoe ze de gemeente kunnen bereiken. “Op onze laatste brief, van 15 april, hebben we geen antwoord mogen ontvangen. Maar we willen graag in gesprek blijven. We hebben daarom een nieuwe brief gestuurd, met de vraag deze voor te leggen aan burgemeester en wethouders. De raad lijkt het toch alleen ter kennisgeving aan te nemen.”

Niet meer van deze tijd
Als het aan Keurentjes en haar kompanen ligt, worden de windmolens en zonnepanelen zo snel mogelijk van tafel geveegd. “Dat is echt niet meer van deze tijd. Vijf of zes jaar geleden, bij de start van deze plannen, bleken windmolens al niet duurzaam te zijn. Het is opgelegd door de landelijke overheid, maar er is in die tijd veel veranderd. Kijk naar je eigen telefoon. Wat voor ontwikkeling heeft die de afgelopen jaren wel niet doorgemaakt? Windmolens in de zee is een beter alternatief, maar - denk ik - slechts een tussenoplossing. Uiteindelijk zullen thoriumcentrales, een schone vorm van kernenergie, een oplossing kunnen bieden. Die zorgen voor veel minder afval, waar je geen kernwapens van kunt maken. In ons alternatieve plan gaan we in op de vraag wat we lokaal op korte termijn kunnen doen en hoe Nederland het landelijk aan zou moeten pakken.”

Het gebied in en om de maasdorpen is de laatste tijd flink getroffen door het coronavirus. Dat heeft Behoud Lithse Polder ook aan het denken gezet. “Het doet veel met een omgeving, als veel mensen ziek worden in een korte tijd, zo is gebleken. Zolang er nog geen duidelijkheid is over de invloed van de windmolens op de gezondheid, willen wij er dan ook voor gaan liggen. De regering heeft op grote schaal gezondheid boven economisch belang gezet. Laten wij dat hier in de polder dan ook doen.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27558