Datum plaatsing: 08 mei 2020

Bliksemstart voor stichting WIJ Heesch


Bliksemstart voor stichting WIJ Heesch


Heesch (Bernheze): Slechts een maandje of twee, drie geleden werd de stichting WIJ Heesch opgericht. Sindsdien hebben de initiatiefnemers zich nogal geroerd in het dorp. Binnen no-time stond er een heel leger aan vrijwilligers op, tot twee keer toe werden er duizenden huis-aan-huis flyers verspreid en (het belangrijkste) er werd flink ‘verbonden’. Hoog tijd
om eens kennis te maken.

door Mark van der Donk

Het begon allemaal half februari, zo vertelt Ingrid ten Broeke, die toch wel een van de dynamo’s binnen de organisatie van WIJ Heesch mag worden genoemd. “Twee bestuursleden van WIJ Heesch, voormalig lid van het Dorpsplein, zijn toen zelfstandig verder gegaan. We zijn inmiddels met vijf bestuursleden, die samen de boel draaiende houden.”

De stichting wil er voor zorgen dat inwoners van Heesch uit hun isolement gehaald worden. “Eén op de drie is eenzaam en dat gaat veelal om jongeren. We willen met dit burgerinitiatief de saamhorigheid vergroten.” Binnen twee weken was er een lijst van 125 vrijwilligers, vertelt Ten Broeke trots. “Die willen allemaal een boodschap voor iemand doen, een kaartje sturen naar iemand die daar behoefte aan heeft, even bellen met een persoon die dat nodig heeft, een tuin onderhouden voor iemand die dat zelf niet kan, andere klusjes in en om het huis oppakken. Het zijn vaak kleine dingen, maar die zijn oh zo belangrijk.”

Schot in roos
Vorige maand verraste WIJ Heesch enkele huisartspraktijken met een welverdiende attentie, als dank voor hun inzet in deze moeilijke tijd. Ook coördineerde de stichting de aanvragen van mantelzorgpakketjes en werd er een boodschappendienst opgezet. De Coronacrisis is natuurlijk vreselijk, maar voor het pas opgestarte WIJ Heesch een schot in de roos. “Het kon eigenlijk niet beter”, geeft Ten Broeke toe. “Deze moeilijke tijd brengt ook met zich mee dat mensen écht geïnteresseerd in elkaar raken. Dat ze iets voor elkaar over hebben. Precies wat wij met onze stichting willen bereiken. Dat we omkijken en echt luisteren naar elkaar.”

De stichting wil ‘omdenken’. “We denken niet in een hulpvraag, maar laten mensen zichzelf in de etalage zetten en zoeken er dan iemand bij die ze op sleeptouw kunnen nemen. Zo hebben we in de afgelopen periode hele mooie dingen zien ontstaan. Het massale opruimen van zolders zorgde er bijvoorbeeld voor dat verschillende oude laptops werden gevonden en gedoneerd. Daar konden we mensen blij mee maken die daar op dit moment echt behoefte aan hebben. Voor wie het niet zo normaal is om via de digitale weg contact te maken en op eigen initiatief beeldbellen dus een brug te ver was.”

Flyers
Ten Broeke stipt exact de reden aan waarom de meest recente actie werd opgezet. “We hebben huis-aan-huis vijfduizend flyers verspreid, waarin zo simpel mogelijk wordt uitgelegd hoe WhatsApp, Skype en Facetime werken. Een drukker heeft dat op drie pagina’s, heel duidelijk, met eenvoudige plaatjes weergegeven, zodat degenen die daar baat bij hebben er direct gebruik van kunnen maken. We zijn op vrijdag gaan nieten en hebben het in het weekend met een grote groep vrijwilligers rondgebracht. Hopelijk hebben we zo kunnen bijdragen aan een voor iedereen toch feestelijke Koningsdag.”

Drie weken eerder had WIJ Heesch ook al flyers verspreid. “Om te laten zien waar wij voor staan, wat we doen en hoe mensen zich bij ons konden melden. Onze doelgroep komt niet of zo min mogelijk in het dorp en zit niet op Facebook. Die hebben daarom we op deze manier proberen te bereiken. We zijn echt schrijnende situaties tegengekomen, met bijvoorbeeld een vrouw die ons meldde dat ze helemaal geen eten meer in huis had. Dat vind ik echt ongekend. We willen bereiken dat mensen klaarstaan voor elkaar. Dat je bij je buren een kopje suiker kunt lenen en écht antwoord krijgt op de vraag hoe het met je gaat.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28475