Datum plaatsing: 31 juli 2020 - Laatst gewijzigd: 27-07-2020 14:38:38

Dagbesteding op zorgboerderij verademing voor gasten


Dagbesteding op zorgboerderij verademing voor gasten


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Zorghoeve Mariaburg heeft als adres Vliertwijksestraat 58 maar ligt zo ver van de straat af dat je de boerderij amper ziet liggen. Lekker rustig aan de rand van mooie bosschages is de zorgboerderij een oase voor de ongeveer 14 gasten die verspreid over de weekdagen er een weldadige dagbesteding vinden.

door Herman van Dinther

Ad Korsten (63) is geboren en getogen op de ouderlijke boerderij en woont er zijn hele leven al. Het lag toentertijd voor de hand dat hij het melkveebedrijf van zijn ouders zou voortzetten en dat gebeurde in 1981 dan ook. Toen Ad trouwde met de Vinkelse boerendochter José (62) bleef het echtpaar op de boerderij wonen en kregen er vier kinderen, drie zoons en een dochter. De boerderij die altijd werd gepacht kon in 2002 worden gekocht maar dat betekende wel dat er in verband met superheffing en melkquotum geen ruimte overbleef om de veestapel te behouden. Ad zocht een baan en ging in loondienst werken.

Nieuwe start
Ad: “Maar de stallen hebben bijna nooit leeggestaan, we hebben eigenlijk altijd wel jongvee voor andere boeren opgefokt.” José: “Onze kinderen hebben het altijd jammer gevonden dat we zijn gestopt met boeren. Hoewel helemaal niet gebruikelijk om een boerenbedrijf te starten werd de wens van zoon Gijs (41) om de stallen weer te vullen met koeien, in 2008 werkelijkheid. Dat was best heel apart om weer een boerderij ‘in bedrijf’ te hebben.”
Ad: “Het was, zeker in die tijd, lastig om voldoende inkomen te halen uit het boerenwerk. Gijs bleef dan ook nog een tijd werken als vertegenwoordiger van een KI-bedrijf.”
Om het inkomen op het bedrijf wat op te krikken werden de activiteiten in 2010 uitgebreid.
José: “Onze oudste zoon Bas, accountant bij ABAB, zei op een gegeven moment tegen mij
‘ga nou eens iets doen wat je echt leuk vindt.’ Dat zette mij aan het denken en ik ging aan de slag om als zorgboerderij gasten te ontvangen. Ik heb een opleiding in de zorg en werkte ook in die sector dus dat paste prima. Vanaf het begin liep het al goed. Wij richten ons op gasten die lichamelijke en/of psychische problemen hebben en die behoefte hebben aan een dagbesteding die bij hun mogelijkheden past. We hebben ons bij de start van de zorgboerderij een aantal uitgangspunten opgelegd. Zo is het voor ons een absolute voorwaarde dat het kleinschalig blijft. We hebben op een dag maximaal acht of negen gasten. De mensen moeten zich thuis voelen bij ons, zich gehoord voelen. We willen absoluut zorg op maat leveren en dat betekent dat we individueel aandacht moeten kunnen geven.”

Volop werk
“Mede om die reden hebben we in 2012 het melkvee weggedaan om ons helemaal te concentreren op de zorgboerderij. Intussen hebben wij met drieën en twee medewerkers volop te werken en zijn er ook nog een vijftal vrijwilligers die elk een dag per week komen klussen.
De gasten die in leeftijd variëren van 16 tot 80 jaar bieden we heel afwisselende bezigheden. We hebben nog heel wat dieren die verzorgd moeten worden zoals het opfok jongvee voor een boer uit Waspik, maar ook kippen, konijnen, twee varkens, schapen, geiten en paarden. Ook hebben we een flink grote moestuin waar we van alles telen. Dat betekent dat we heel wat groente, fruit en vlees hebben dat we in onze eigen boerderijwinkel verkopen. We kopen geen producten in, alles in onze winkel komt van onze eigen boerderij. Het assortiment is seizoensgebonden en wanneer iets op is dan is het ook op.”

Voldoening
Ad: “De taakverdeling op het bedrijf is gaandeweg gegroeid, iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten en voorkeuren. Ikzelf beschouw me als manusje van alles maar richt mijn aandacht vooral op de dieren en de groentetuin. José doet de intakegesprekken en de begeleiding van gasten en Gijs onder andere de PR en de administratieve bedrijfsvoering. Gijs en ik hebben allebei een busje waarmee we de gasten ophalen en thuisbrengen.”
José: “We proberen van iedere dag een beleving te maken voor de gasten. Daar hoort afwisseling bij, op zijn tijd een drankje, een goede lunch en volop ruimte voor gezelschapsspellen en korte uitstapjes. We hebben er veel voldoening van wanneer we zien dat de gasten het naar hun zin hebben. Op dit moment is er door het corona virus geen mogelijkheid om de gasten te ontvangen. We kijken reikhalzend uit naar de dag dat het weer wel kan.”

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28463