Datum plaatsing: 04 juni 2020

Mogelijk de stekker uit De Pas en De Eijnderic


Mogelijk de stekker uit De Pas en De Eijnderic


Heesch (Bernheze): Nog geen halfjaar geleden spraken we Kris Roemers over zijn aanstelling als directeur van De Pas. Hij vertelde toen verheugd over de ‘Heesche huiskamer’ die hij van De Nieuwe Instelling (DNI, de werknaam voor de samenwerking tussen De Pas, De Eijnderic en de bibliotheek) wilde maken. Maar inmiddels hangt de vlag er, tot zijn spijt, heel anders bij. “Mocht de gemeente geen heil zien in onze plannen, dan zal De Pas volgende maand stoppen.”

door Mark van der Donk

Bij De Pas werd er de afgelopen tijd vooral hard gewerkt, begint Roemers zijn verhaal. “Hoewel we door de coronacrisis al een tijdje gesloten zijn, hebben ons personeel en verschillende vrijwilligers zich met vereende krachten ingezet. Het gebouw is flink aangepakt. Wanden zijn geschilderd en met steigerhout betimmerd, de bar is vernieuwd, tafels en stoelen zijn geschuurd en gelakt, het terras is opnieuw ingericht. De Pas heeft een flinke facelift gekregen.”

Het is nog maar een opmaat voor wat er komen gaat, als het aan het bestuur van De Pas en De Eijnderic ligt. Zij diende bij de gemeente een ‘toekomstbestendig plan’ in, waarmee DNI uit kan groeien tot hetgeen Roemers en de zijnen voor ogen hebben. “Voor ons eerste voorstel was een investering van 4,4 miljoen euro nodig”, legt de directeur uit. “Die vond het college te hoog. We hebben het daarop versoberd - een beoogde doorsteek naar de bibliotheek en enkele maatschappelijke functies zijn bijvoorbeeld komen te vervallen - maar dan nog is er voor die minimum-variant 3,8 miljoen nodig.”

NIEUWE SCENARIO’S
Toen ‘variant B’ werd gepresenteerd, werd Roemers verrast met twee nieuwe scenario’s die de gemeente op tafel legde. “We zijn altijd samen opgetrokken, maar kregen dit voor kennisgeving voorgeschoteld. Het college kwam met een lager investeringsbedrag van 2,5 miljoen. Maar daar waar wij uitgewerkte plannen hebben, was hun plan niet onderbouwd. Echt een slag in de lucht, wat ze zelf ook bevestigden. Daarbij komt ook nog dat ze de subsidie willen afbouwen, waarmee het budget drastisch afneemt en we terug zouden moeten naar een vrijwilligersorganisatie. Maar Heesch is daar te groot voor geworden. Om ons heen zien we dat allerlei organisaties en verenigingen moeite hebben om die draaiende te houden, dan is het niet reëel om te denken dat wij het op die manier wel voor elkaar krijgen. Achter dit plan kunnen we simpelweg niet staan, dit is gedoemd te mislukken.”
Datzelfde geldt zeker voor het vierde scenario - het tweede wat door de gemeente werd geopperd. “Dat plan was simpel: niks doen, alles zo laten als het is en er iets moois van proberen te maken. Maar we zijn de afgelopen jaren niet voor niets een nieuwe weg ingeslagen. Blijkbaar heeft de gemeente die nood aan verandering niet goed gesnapt.”

PUNT AAN DE HORIZON
Gedesillusioneerd is misschien wel het meest treffende woord om het gevoel van Roemers te beschrijven. “Er zijn ons door de gemeente nooit kaders geschetst. Er werd altijd gezegd: ‘laat het vooral jullie plan zijn’. Maar nu we die plannen hebben ingediend, wordt er niets mee gedaan. We hadden graag gehoord of gezien naar welk punt op de horizon burgemeester en wethouders ons wilden zien gaan, maar daar is nooit antwoord op gekomen. We voelen ons niet netjes behandeld. En de tijd dringt, dat maakt het extra lastig.”
In de komende weken worden de plannen inhoudelijk behandeld in een commissievergadering. Besluitvorming volgt op donderdag 25 juni. Roemers blijft het, ondanks alles, positief inzien en uitdragen. “We hebben niet voor niets ingezet op een Heesche ontmoetingsplek. Daarin zien we echt een meerwaarde voor de samenleving. Om ons heen horen we ook van iedereen dat ze het een geweldig plan vinden. We nodigen die inwoners van Heesch dan ook van harte uit om, voor zover dat mogelijk is in deze lastige coronatijd, in te spreken tijdens de commissievergadering. Gelukkig hebben we tegelijkertijd ook nog contact met delegaties van politieke partijen. Dat zijn wél constructieve gesprekken.”

Sinds 1 juni is ook De Pas weer gedeeltelijk geopend. “Ons mooie terras mag weer gebruikt worden en mensen mogen ook beperkt, uiteraard met de geldende richtlijnen, bij elkaar komen voor vergaderingen. We blijven vechten voor een mooie toekomst, maar hopen dat de gemeente ziet dat er echt iets moet gebeuren. Op een gegeven moment is de bankrekening leeg. Komt er op 25 juni geen goed nieuws, dan gaat de stekker eruit, zo heeft het bestuur helaas moeten besluiten.”

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27227