Datum plaatsing: 05 juni 2020

Kansen door de crisis voor Maaskant Reizen?


Kansen door de crisis voor Maaskant Reizen?


Lith (Oss): Zestien maanden geleden werd Lith opgeschrikt door een grote brand. Van het pand van Maaskant Reizen bleef weinig over. Maar bij de pakken neer zitten gingen Arthur en Richard Smits niet. Binnen no-time was hun bedrijf verhuisd en weer operationeel. Er is nog een verhuizing aanstaande. Maar waar naartoe, dat is - ook voor de broers - nog de vraag.

door Mark van der Donk

Op dinsdagochtend 29 januari 2019 brak er in de bekende bocht van de Meester van Coothstraat, waar al sinds mensenheugenis Maaskant Reizen is gevestigd, een felle brand uit. Richard Smits was snel ter plaatse. Hij moest lijdzaam toezien hoe het bedrijf waarvan hij, samen met zijn broer, al sinds 2000 directeur-eigenaar is plotseling zonder thuisbasis kwam te zitten. Nog terwijl de vlammen werden geblust, besloot hij al vooruit te denken. “Ik kon op dat moment toch niets doen, dus ben ik alvast gaan schakelen met de mensen van de IT en telefonie. Om te zorgen dat alles zo snel mogelijk weer zou werken.”

Amper twee dagen later was Maaskant Reizen alweer volop in beweging. “Donderdag om 14.00 uur zat iedereen weer op kantoor te werken”, weet Smits nog als de dag van gisteren. “Op de dag van de brand hadden we al drie opties om ons kantoor tijdelijk naartoe te verhuizen. We kregen hulp uit verschillende hoeken. We konden terecht in Oss en op twee plekken in Lith, boven de oude Latour onder meer. Maar toen de Molenstraat, het pand waar Van der Maazen had gezeten, in beeld kwam, was dat voor ons perfect. Dat was nog gemeubileerd en wel.”
De bussen konden tijdelijk gestald worden bij concullega Ruijsch Reizen en daar staan ze nu nog steeds. “We hebben een huurovereenkomst gesloten. Fijn dat we op deze manier kunnen samenwerken”, vindt Smits. Op de nieuwe locatie bleek het werk prima door te kunnen gaan. Ook het feit dat de touringcars elders staan, zorgt niet voor problemen. Om die reden werd er dan ook geen haast gemaakt met de plannen voor herbouw, nieuwbouw en/of een mogelijke verhuizing. “We hebben ons rustig georiënteerd en wilden er eigenlijk afgelopen februari een klap op geven. Maar toen zagen we de crisis al aankomen, dus hebben we het maar even in de ijskast gezet.”

Eigenlijk te klein
Stiekem hopen de gebroeders Smits dat er elders locaties vrijkomen die geschikter zijn dan de opties die ze de voorbije periode zijn tegengekomen. “We hebben drie mogelijkheden. Terugbouwen op de plek waar ons bedrijf al bijna honderd jaar is gevestigd, opnieuw bouwen op een nieuwe locatie of het aankopen van een bestaand pand. Natuurlijk blijven we eigenlijk het liefst in Lith. Daar liggen onze roots, werken we al bijna een eeuw lang. Het personeel komt op de fiets. Maar het perceel is eigenlijk te klein voor onze toekomstplannen. We rijden veel ‘lege kilometers’, zoals wij dat noemen, naar onze vaste vertrekplaatsen in bijvoorbeeld Oss en Den Bosch. Operationeel gezien is bedrijventerrein Vorstengrafdonk in Oss, vlakbij de snelweg, dus een veel logischer plek om ons te vestigen.”

Ondanks de brand kende Maaskant Reizen in 2019 een topjaar. “We haalden een plus van 24 procent”, vertelt Smits enthousiast. “De eerste maanden van 2020 draaiden we zelfs nog veel beter. Maar toen kwam de crisis en de plotselinge stop. We rijden voor een gedeelte zelf met onze eigen bussen, maar verzorgen ook het regiewerk voor reizen door heel Europa. In totaal gaat dat om 65 bussen, voor groepen uit China, Indonesië en dergelijke. Maar daar komt de laatste maanden natuurlijk ook niemand meer vandaan. Half augustus, begin september hopen we langzaamaan weer richting normaal te kunnen gaan. Maar 2020 zal sowieso een verloren jaar zijn. Het zal nog wel even duren voordat mensen weer over de reisdrempel heen zijn. Gelukkig hebben we een aantal goede jaren achter de rug en wat vet op de botten. De steunpakketten dekken lang niet alles, maar wij kunnen het wel een jaar volhouden.”

Mensen laten reizen
Het financiële aspect is één, maar dat vindt Smits slechts een secundaire zaak. “Pinksteren is normaal super druk, maar nu was er niks te doen. En we gaan richting het hoogseizoen, maar nog steeds ligt alles op z’n gat. Vrije tijd is leuk, maar wij willen boekingen verwerken, mensen laten reizen. Gemiddeld werken de mensen op ons kantoor al zo’n vijftien, zestien jaar bij ons. Een aantal zelfs al dertig jaar. Die willen niet stilzitten, maar aan de slag. Gelukkig hebben we de afgelopen periode kunnen gebruiken om een nieuw softwarepakket bedrijfsklaar te maken en ons eigen assortiment, met een vijftigtal reizen, staat nu al volledig op de website. Wat we normaal in september en oktober doen, is nu al gebeurd.”
Middels die website zegt Smits de markt goed in de gaten te kunnen houden. “Het is een tik van mij om dat bij te houden”, vertelt hij. “Normaal gesproken komen er zo’n 1400 à 1500 bezoekers per dag op onze site. Half april waren dat er slechts 120 tot 130. Nog geen tiende van het normale aantal dus. Gelukkig zit het nu weer op 20-25 procent. Het begint langzaam weer aan te trekken, er wordt weer volop geboekt. Met name voor reizen in september of oktober. En voor de wintermaanden zien we een normaal boekingspatroon. De mensen hebben er gelukkig toch weer vertrouwen in dat er betere tijden aan zitten te komen.”

Blokkade
Over een jaar of drie, vier verwacht onze gesprekspartner pas weer dat het niveau van 2019 wordt aangetikt. “Er zal een blokkade bij mensen zitten, die er niet zomaar uit is. In 2021 zitten we hopelijk weer op 60 tot 70 procent. De steunmaatregelen vallen dan weg, maar de kosten blijven gelijk en de inkomsten zijn nog lang niet volledig. Daar zie ik wel uitdagingen. Maar misschien brengt het ook kansen. Voor een nieuwe locatie voor ons bedrijf bijvoorbeeld. Op de middellange termijn zie ik het positief in. Hopelijk hebben we over drie jaar, als we 100 jaar bestaan, weer wat centjes beschikbaar voor een mooi feestje.”


Kansen door de crisis voor Maaskant Reizen?
Kansen door de crisis voor Maaskant Reizen?
Kansen door de crisis voor Maaskant Reizen?
Kansen door de crisis voor Maaskant Reizen?


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17747