Datum plaatsing: 06 juni 2020 - Laatst gewijzigd: 14-06-2020 09:08:43

Persoonlijke oorlogsverhalen in Rosmalla


Persoonlijke oorlogsverhalen in Rosmalla


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Midden juni verschijnt een nieuwe aflevering van Rosmalla, het periodiek van Heemkundevereniging Rosmalen. Opvallend is daarin het verzoek van een dochter van een Amsterdamse moeder die haar kind, samen met andere kinderen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog naar Rosmalen liet vervoeren, vanwege de honger. Zij wil graag meer weten over hoe dat gegaan is. Peter Vink uit Hazerswoude vertelt over zijn verblijf in het Kinderheim in Rosmalen, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat was een opvangtehuis voor kinderen die op een of andere manier te maken hadden met Duitse soldaten. Dat tehuis bevond zich in “de villa van Lewin”, ongeveer waar nu Mariaoord is.

Er staan ook verschillende andere verhalen uit de oorlog in deze aflevering van Rosmalla. Maar ook ander nieuws: “t Ven rond 1950 komt uitvoerig in beeld. Burgemeester Siepkens laat van zich horen, de 5000e inwoner van Rosmalen werd 90 jaar en Peer Smulders zou 100 geworden zijn. Naar aanleiding van de coronacrisis kunt u lezen over eerdere epidemieën in Rosmalen.

Voor de liefhebber is er ook een verhaal in ons eigen dialect. En omdat er veel Brabantse vlaggen hangen in ons dorp wordt ook verteld over de geschiedenis van die vlag en trouwens ook over de vlag van Rosmalen zelf.

Vanaf midden juni kunnen niet-leden van de heemkundekring het blad voor 5,50 euro kopen in De Omslag en in The Read Shop. Leden krijgen het blad gratis thuisbezorgd!Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31168