Datum plaatsing: 05 juni 2020

Bossche wegen worden ‘slim’'s-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Op tien locaties in onze gemeente worden vandaag en morgen wegdeksensoren geplaatst. De sensoren meten de verkeersdrukte en de toestand van het wegdek. Het gaat om een proef van een jaar, waarbij we de betrouwbaarheid van de sensoren en hun gegevens monitoren en doorontwikkelen. De proef draagt bij aan de gemeentelijke doelstelling dat in 2050 al het vervoer in ’s-Hertogenbosch schoon, toegankelijk en slim moet zijn.

De sensoren komen onder meer in de Stationsweg, Hinthamerstraat, Vlijmenseweg en Graafseweg te liggen. Deze locaties liggen op verschillende typen wegen en de metingen van de wegdeksensoren kunnen er vergeleken worden met andere gegevens. Zo kunnen de sensoren goed worden getest.

Strooien en onderhoud
Naast de hoeveelheid verkeer meten de sensoren ook de temperatuur van het wegdek. Ze ‘zien’ of het wegdek droog of nat is. Zo kan onder meer bepaald worden of er gestrooid moet worden tegen gladheid. We gebruiken de pilot om de sensoren en het gebruik van de verzamelde gegevens verder te optimaliseren. Zodat we bijvoorbeeld ook kunnen bepalen wanneer onderhoud aan de weg nodig is.

Vervoer voor iedereen
Wethouder Ufuk Kâhya: “Deze proef is een van de concrete acties uit het actieplan Duurzame Mobiliteit. Het ontstond in samenwerking met het bedrijf Mobility Sensing binnen het landelijke Mobility Lab. Hier gaan startups en overheden samen aan de slag met innovatieve oplossingen voor mobiliteit. Het is een mooie bijdrage aan onze ambitie voor prettig wonen, leven en werken in ’s-Hertogenbosch. Met comfortabel en veilig vervoer voor iedereen.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14336