Datum plaatsing: 10 juni 2020

‘Snuffelfietsers’ meten nu onze luchtkwaliteit


‘Snuffelfietsers’ meten nu onze luchtkwaliteit


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): In ‘s-Hertogenbosch rijden fietsers rond met een zogeheten snuffelfiets. Dat is een gewone fiets waarop een klein meetkastje is gemonteerd dat de luchtkwaliteit meet. Op www.snuffelfiets.nl kan iedereen nu meekijken hoeveel fijnstof er in de lucht zit. Fiets jij (bijna) dagelijks 4 kilometer of meer en wil je ook meedoen? Meld je dan aan. Over drie maanden lenen we de snuffelkastjes weer uit aan een nieuwe groep deelnemers.

Schone Lucht Akkoord
De gemeente ondertekende in januari het Schone Lucht Akkoord. Wethouder Mike van der Geld: “Doel van het akkoord is gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Samen met provincies en Rijk streven we naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. De gegevens die we met de Snuffelfiets ophalen, zijn daarbij waardevol.”

Gegevens in kaart
De snuffelfiets is nog een experiment. De gegevens die op deze manier binnenkomen, worden vergeleken met de waardes die het RIVM meet op vaste punten. De gegevens van de snuffelkastjes worden anoniem verzameld en samengevoegd, en zijn online terug te zien. Hun eigen routes kunnen de snuffelfietsers zelfs heel nauwkeurig terugzien.

Op www.snuffelfiets.nl kan iedereen meekijken hoeveel fijnstof in de lucht zit op de gefietste routes. Om privacy te waarborgen begint de sensor pas na ca. 400 meter te meten. Routes zijn dus niet te herleiden naar huisadressen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

overheid nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.19679