Datum plaatsing: 19 juni 2020

Gemeentelijke gebouwen steeds ‘groener’'s-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): In totaal maakt de gemeente 's-Hertogenbosch 100 van haar eigen panden zo energiezuinig mogelijk. De eerste serie van 30 panden is bijna klaar. Dat onderstreepte wethouder Roy Geers vandaag met het leggen van een zonnepaneel op het dak van Ridderspoorstraat 2.

De panden die we de afgelopen maanden verbouwden zijn vooral oudere gebouwen. Waar veel energiewinst is te behalen. In totaal besparen we hiermee meer dan 120.000 m3 gas en 530.000 kWh elektra per jaar. De komende maanden werken we verder aan de verduurzaming van de overige 70 panden.

Feiten en cijfers
Bij de eerste serie gebouwen die de gemeente aanpakte zijn de volgende duurzame maatregelen genomen:

Bij 21 gebouwen brachten we zonnepanelen aan.
Bij 25 gebouwen brachten we LED lampen aan.
Bij 16 gebouwen verbeterden we de dakisolatie.
Bij 13 gebouwen brachten we gevelisolatie aan.
Bij 7 gebouwen isoleerden we installaties plaatsten duurzame pompen.
Bij 8 gebouwen vervingen we de ramen.
Bij 2 gebouwen vervingen we de kozijnen.
Ter vergelijking: in totaal besparen we hiermee op gas per jaar het verbruik van 96 huishoudens. Aan elektra besparen we hiermee per jaar het verbruik van 190 huishoudens (bron milieucentraal.nl).

Duurzame gebouwen én gebruikers
De gebouwen die klaar zijn herken je aan een klein gevelplaatje met een ‘groene handdruk’. In een gebouw met een groene handdruk zorgen we er samen met onze huurders voor dat we een verschil maken in de energierekening.

Met isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en LED lampen besparen we veel energie. Maar ook eenvoudige aanpassingen in leefgewoonten leveren veel op. Je kunt de verwarming een graadje lager zetten, ventileren, apparaten slim afstellen. Al deze maatregelen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14987