Datum plaatsing: 24 juni 2020

Iedereen een 3D printer in huis?


Iedereen een 3D printer in huis?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Frezen en 3D printen, daar verdiep je je niet zomaar in. In de industrie zijn het dagelijkse termen, voor de consument minder bekend. Toch is er een tijd lang gedacht dat in menig huishouden een 3D printer zou komen te staan. Hoe dat zit, lees je hier.

3D printen was een revolutionaire uitvinding, en kreeg in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een vlucht. Op enig moment werd zelfs gedacht dat consumenten massaal een 3D printer in huis zouden willen om kleine huishoudelijke spullen te printen. Zover is het echter niet gekomen.

Je eigen suikerpot maken met een 3D printer

Het is inderdaad mogelijk om je eigen soeplepel of suikerpot te printen. Geef de 3D printer een digitale opdracht en materiaal wordt laag voor laag opgebouwd zodat uiteindelijk de gewenste vorm ontstaat.

Materiaal dat wordt gebruikt is bijvoorbeeld kunststof of metaal. Daarna wordt het veelal nog na bewerkt. Het voordeel van 3D printen is onder meer dat complexe vormen kunnen worden gecreëerd die op een andere manier niet zomaar geproduceerd zouden kunnen worden, of louter door middel van een ingewikkeld productieproces.

Juist daarom wordt 3D printen in de industrie veelvuldig toegepast, en niet voor huishoudelijk gebruik. Wereldwijd werden tussen 2015 en 2017 meer dan 1 miljoen desktop 3D-printers verkocht en de verkoop van industriële metaalprinters is alleen al in 2017 bijna verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar.

Frezen is al eeuwenoud, maar CNC-frezen is een modern systeem

Frezen is een andere tak van sport, die eveneens een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt en inmiddels veelvuldig in de industrie wordt toegepast. Ook hier gaat het over een digitale manier van het creëren van gereedschappen en voorwerpen. We hebben het dan over CNC-frezen, dat staat voor Computer Numerieke Controle.

Met een technische tekening, een CAD-model, wordt een digitaal programma gecreëerd dat ervoor zorgt dat de freesmachine exact de CAD-tekening volgt. Frezen zelf is al eeuwenoud en geautomatiseerd frezen bestaat al sinds de achttiende eeuw. Eind jaren veertig van de vorige eeuw werd frezen aan de hand van geprogrammeerde ponskaarten ingevoerd. Met de intrede van de computer in de jaren zestig, is het computergestuurde frezen steeds verder doorontwikkeld tot het geavanceerde huidige systeem, waarmee zeer nauwkeurige onderdelen kunnen worden geproduceerd.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29699