Datum plaatsing: 24 juni 2020

Petitie: Gemeente Oss gaat voor verhoging minimumloon naar 14 euroOss (Oss): Een eerlijker verdeling van de welvaart in Nederland, te beginnen met het verhogen van het minimumloon naar € 14 bruto per uur (nu 9,54). Dat is het doel van een petitie in Oss die gestart is door vakbond FNV. Ze roept de gemeenteraad op om zich hierover uit te spreken. Mensen kunnen deze petitie digitaal ondertekenen via: https://actie.degoedezaak.org/petitions/sta-op-voor-14-gemeentebestuur-oss Donderdag dient de SP, met steun van PvdA en GroenLinks, in de raad dit voorstel in.

Landelijke campagne
De lokale petitie om de gemeenteraad van Oss zich uit te laten spreken is onderdeel van de landelijke campagne van vakbond FNV voor een wettelijk minimumloon van 14 euro per uur. Deze campagne bouwt al anderhalf jaar aan een beweging van mensen die op willen staan voor een eerlijkere verdeling van de welvaart in Nederland, te beginnen met het verhogen van het minimumloon. Inmiddels zijn er meer dan 45 actieve groepen in heel Nederland, en maakt de campagne zich op voor de verkiezingen van maart 2021.
Corona versterkt ongelijkheid
Corona is een gezondheidscrisis, maar ook een sociale crisis. Gemeenten realiseren zich dat beter dan wie ook. Honderdduizenden zzp’ers hebben al om financiële steun moeten vragen. Het aantal bijstandsaanvragen is verdrievoudigd. En ook bestaande problemen worden ernstiger. Mensen met een inkomen rond het minimumloon hebben nauwelijks een buffer om op te kunnen bouwen. Kassamedewerkers, vakkenvullers, thuiszorgers, vuilnismannen, postbezorgers, schoonmakers, buschauffeurs en andere werknemers proberen het hoofd boven water te houden, ook in onze gemeente.

Gemeenten
Gemeenten hebben een sociale zorgplicht voor hun inwoners. Ze proberen daar invulling aan te geven met de middelen die ze hebben, en kunnen veel urgente problemen verlichten. Maar ze hebben niet de instrumenten om de achterliggende structurele problemen aan te pakken. Een verhoging van het minimumloon (en de daaraan gekoppelde uitkeringen) kan een bijdrage leveren aan het lokale herstel.
Klein succes in Oss
De SP-fractie in de gemeenteraad heeft, gesteund door de PvdA en GroenLinks, een motie ingediend waarin het college wordt gevraagd om een brief naar de Tweede Kamer en regering te sturen met het verzoek hier aan te (gaan) werken.
Lokaal FNV Maasland is zeer verheugd over dit initiatief.
De gemeenten Helmond en Valkenburg zijn Oss al voorgegaan en hebben zo’n brief intussen al verzonden.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15321