Datum plaatsing: 07 juli 2020 - Laatst gewijzigd: 07-07-2020 10:59:00

Theater Dankzij De Dijken komt met hoorspel


Theater Dankzij De Dijken komt met hoorspel


Lith (Oss): Met de buitenvoorstellingen Oorlog aan de Rivier in zicht – werd in Maart ook Theater Dankzij De Dijken lam geslagen door de virusmaatregelen. De geplande voorstellingen in Mei aan de Maas bij Lith werden geannuleerd. De theatergroep richt zich nu niet op kijkend publiek maar vooral op luisterend publiek met het hoorspel De vos Reynaerd.

Posters en flyers werden oud papier. Na alle werkzaamheden die bij geannuleerde voorstellingen horen moest een corona proof plan komen om toch met een vorm van drama bezig te zijn. Zelfs nu met ruim versoepelde maatregelen nekt de 1,5 meter maatregel toneelinitiatieven.
Een belangrijk deel van de kosten van een beetje voorstelling moet gedekt worden door entreegelden en met een gedecimeerd publiek zijn publieksinkomsten verre van toereikend.

En zo kwam ‘het maken van een hoorspel’ als idee tevoorschijn. De toneelspelers van Dankzij de Dijken zijn nu vooral stemacteurs. ‘Met de hedendaagse technologie is dat goed te doen’ zegt Ans Jager, schrijver en regisseur van het hoorspel De Vos Reynaerd. ‘Iedereen heeft wel een mobieltje waarmee je spraak kunt opnemen. En dat kan iedereen thuis doen. Heel kort door de bocht: iedere acteur spreekt zijn tekst in. De opnames worden naar de geluidstechnicus gestuurd en die monteert alle opnames, haalt de ruis er uit en zet er muziek en geluidjes onder’.
Jager vervolgt ‘Het hele traject is iets ingewikkelder. Regie via beeldverbindingen was even wennen, maar geen van de spelers heeft thuis een geluidsstudio, dus er moest flink gestoeid worden om goede omstandigheden te creëren. Met alle adviezen van onze geluidstechnicus Dirk Kok staan de stemacteurs nu thuis dik in de kussens en gordijnen, onder een deken, of in een goedgevulde kledingkast voor hun telefoon op geïmproviseerde standaard - met de microfoon aan de bovenkant – hun teksten in te spreken’.

Ignace van Gemert vertolkt de rol van de vos Reynaerd. Als toneelspeler was hij eerder te zien als ‘de Pale Pie’ in het openluchtspektakel Dorp aan de Rivier. Nu moet zijn stem vooral het spel maken. Van Gemert zegt daarover: ‘Op het toneel kan je lichaamstaal lekker ondersteunen. Het intensief verkennen van mijn stem met pittige stemaudities was wel een hele ervaring. Ook het zoeken naar tempo, de juiste intonatie, emotie en eventueel accent om de uiteindelijke spreekstem te bepalen was een hele uitdaging. En het maken van opnames kost veel meer tijd dan een gewone spel-repetitieavond. Een klein stukje tekst met te veel galm en echo moet opnieuw. Denk je dat je het goed voor elkaar hebt komen politie, ambulance en brandweer met loeiende sirenes voorbij rijden. Dan kun je weer opnieuw beginnen’.

Het hoorspel is gebaseerd op het satirische middeleeuwse epos Van den Vos Reynaerde. Een humoristisch dierdicht over dieren met menselijke eigenschappen of misschien wel over mensen met dierlijke eigenschappen. Een tijdloos verhaal vindt Jager ‘De link naar de actualiteit is niet moeilijk te leggen: Koning Nobel’s gebod op een totale vrede in het koninkrijk wordt verstoord door de onberekenbare moordenaar Reynaerd. Daarop volgen discussies en rellen. Er moet recht gesproken worden en dan blijken bestuur en handhaving lastige zaken’.

De vos Reynaerd door Theater Dankzij de Dijken duurt ruim dertig minuten en is vanaf 1 oktober te beluisteren via Youtube. Tegen betaling van 2,50 krijgen belangstellende luisteraars een link toegestuurd.
De voorstellingen Oorlog aan de Rivier zijn verzet naar 5,6,7,8 mei 2021.
Info: www.theaterdankzijdedijken.nl

Foto Richard Smits
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14253