Datum plaatsing: 07 juli 2020

Aan de keuketafelbij: Rianne van der Steen-van Lokven


Aan de keuketafelbij: Rianne van der Steen-van Lokven


Vinkel ('s Hertogenbosch): Ze is een bezig baasje, Rianne van der Steen- van Lokven (55). Het is sowieso een kunst om haar, naast haar verse
moestuinplanten met zaden en pootgoed, voor een privé gesprekje te strikken. “Het is hoogseizoen voor ‘Moes & Tuin’ en je weet wat het spreekwoord zegt: wie zaait zal oogsten”, zegt ze met een brede lach. Ondanks de drukte op dit moment maakt ze tijd vrij om samen een kopje koffie te drinken aan de keukentafel om de tien vragen te beantwoorden

door Jan van Ravenstein

Rondom haar huis aan de van Rijckevorselweg in Vinkel staat alles (fleurig) in het teken van de (moes)tuin en voorjaarsbloemen in de breedste zin van het woord. In 2015 heeft ze de voorzichtige stap gezet in de opzet van haar ‘Moes & Tuin’ winkel. Nu is ze bijna wereldberoemd te noemen op de markten in zowel Oss als Uden. Iedereen, met ook maar een beetje groene vingers, kent Rianne inmiddels persoonlijk.

Wie is Rianne van der Steen- van Lokven?
Ik ben geboren en getogen in Vinkel. Dochter van ‘Grad van Jan van de Ouw Kooi’ (van Lokven) en Marie van der Cammen. Het Vinkelse loonwerk bedrijf van toentertijd aan de Nieuwekampen. Ik ben getrouwd met Rob van der Steen (de jongste zoon van Pliessie van der Steen uit Nuland) en we hebben samen drie kinderen, Pim, Jip en Pippi. Sinds 2015 heb ik aan de van Rijkevorselweg bij ons aan huis mijn droom mogen realiseren. Mijn eigen winkel en, noem het maar, handeltje genaamd: Moes & Tuin. In al mijn eerlijkheid moet ik zeggen dat ik, door alle drukte om mijn winkeltje heen, in Vinkel te weinig doe aan het sociaal maatschappelijk werk. De wandelweek ja, die organiseer ik samen met Bertina Schoones, maar… Thats all.. Te weinig dus.

Wat maakt Vinkel zo bijzonder, zo mooi?
Je zou het bijna in vier woorden kunnen samenvatten: “Er zijn voor elkaar”. Maar ook ‘ons kent ons’ zou passen bij Vinkel. Maar er is natuurlijk veel meer. Kennissen van ons die van ‘boven de rivieren, hier zijn komen wonen hebben zich vanaf dag één zo welkom gevoeld. Dat is Vinkel, een warm nest. Wanneer de nood aan de man is bij wat dan ook dan worden er geen vragen gesteld, dan stropen ze de mouwen op en gaan aan de slag. Bedrijven en particulieren. En dat zijn echt geen fabeltjes, het heeft zich in Vinkel al meermalen bewezen.

Welke belangrijke les heb jij ooit geleerd?
De woorden van ‘ons mam’ dat “je van hard werken niet vies wordt ”, ben ik nooit vergeten en die neem je mee in je verdere leven. En weet je, je geeft ze over aan je kinderen. En daar is niks mis mee. “Stikt oew been nie weier uit dat oew dekens lang zen”, zei ze altijd in al haar wijsheid. Dus… geef niet uit, wat je niet hebt. En daar heb ik in deze huidige tijd wel eens mijn twijfels over “Doe gewoon meske, dan doedde gek zat”, was er ook zo eentje die bij ons thuis vaak voorbijkwam.

Wie bewonder je?
Ik heb geen echte idolen, dus op dat vlak kom ik niet echt verder. Is respect hebben voor iemand misschien een betere omschrijving. En ja, dan kom ik toch weer op Grad van Jan van de Ouw Kooi’ en Marie van der Cammen, ons pap en ons mam dus, uit. Zo simpel is het. En mijn gezin natuurlijk. Rob en de kinderen. Met al mijn moes & tuin drukte schiet ik wel eens tekort, ik weet het en ben het me heus wel bewust. En soms moeten de hakken wel eens in het zand, nou en? Het wederzijds respect is er volop, en ik kan je zeggen dat ik daar aardig trost op ben.

Wat is jouw grootste kracht?
Zou dat mijn ‘over-enthousiasme’ in alles zijn of het niet ‘nee’ kunnen zeggen… Maar dat laatste is meer een tekortkoming ben ik bang. Mijn creativiteit, misschien hoort die wel op plek nummer één. Gelukkig kan ik die nu als eigen baas, helemaal tot uiting laten komen. Heerlijk is dat, creatief bezig zijn. Mijn vak –Moes&Tuin- is mijn passie, mijn hart. Iemand zei me: “Rianne, wanneer jij over je plantjes gaat vertellen dan gaan je ogen twinkelen”, is dat niet mooi.

Waar geniet je van, wie of wat koester je?
Jawel hoor, dat zijn drie vragen.. Ik geniet van de meest simpele dingen. Als ik in mijn tuin zit op een vroege zondagochtend en ik hoor de vogels en zie de insecten bezig… Is er iets mooiers. Jawel, je gezin natuurlijk, maar dat staat buiten kijf. Mijn gezin komt in alles op de allereerste plaats. Maar ik kan ook genieten van dat telefoontje uit bijvoorbeeld Groningen. Die mevrouw die dan toch even opbelt om te zeggen dat ze haar eerst komkommertje heeft geteeld. Zo heerlijk om te horen.

Welke boodschap heb je voor de medemens?
Naar mijn idee hebben de mensen ‘geen wensen’ meer. Er hoeft toch maar even met de vingers worden geknipperd, en het is er.. wat dan ook. Grote huizen, grote tuinen met maairobots, tuinberegening die je vanaf je vakantie kan aanzetten, de meest mooie auto’s al of niet elektrisch, langdurige vakanties tot in Verweggistan en nog verder… Ik vraag me wel eens af of er nog wel wordt genoten van de kleine dingen om ons heen.
De Lockdown heeft menigeen wel aan het denken gezet is mijn mening. We zijn er achter gekomen dat dus niet alles te koop is. Alles heeft zijn beperkingen. Ineens zijn we afhankelijk, en dat is voor velen even wennen heb ik het idee

Aan wie of wat kun je, je mateloos ergeren?
Op dit moment best wel aan het nieuws en de vele talkshows. Alles draait om corona. En dan schuiven steeds maar weer van de ‘betweters’ aan om hun eigen mening te verkondigen. En bijna allemaal uit eigen (geld)belang. Hallo. Probeer elkaar te respecteren, verbeter de wereld en begin bij jezelf, zou ik zeggen.

Van wie of wat kun je nog wat leren?
Deze is de makkelijkste. Van wie niet, zou je zeggen. Je leert toch elke dag. Als je maar wilt luisteren… luisteren naar hetgeen die ander te vertellen heeft, dan blijf je leren. Geloven in je ideaal, je gezin. Geloven in je droom. Mijn ultieme droom heb ik in vijf jaar verwezenlijkt in het hebben van mijn winkeltje met alles daaromheen. Het maakt me zo gelukkig. En weet je, ik heb 18 jaar bij Vinkeloord gewerkt. Daar heb ik alle kansen gekregen. Toen eens ooit begonnen als een heel verlegen meisje en jaren later als volwassen en ervaren vrouw mijn job daar mogen beëindigen. Van dat leertraject wat ik daar heb mogen ervaren, heb ik tot op de dag van vandaag nog plezier en voordeel van.

Wat zou je nog graag willen toevoegen aan deze vragenlijst?
Ben tevreden met hetgeen je hebt… Enne…. Vier het leven

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15130