Datum plaatsing: 08 juli 2020

Historische promotie voor Berghem Sport


Historische promotie voor Berghem Sport


Berghem (Oss): Voor de eerste keer in de geschiedenis van de club gaat Berghem Sport komend seizoen in de 1e klasse voetballen. Na een goed jaar, dat vroegtijdig eindigde door de corona-uitbraak, leek de club eerst geen aanspraak te maken op promotie, maar later bleek die heuglijke gebeurtenis toch wél een feit. “We gaan er achter komen waar ons plafond ligt.”

door Mark van der Donk

Afgelopen seizoen begon nog wat onwennig, geeft Willem van der Burgt toe. “We waren wat zoekende, er waren toch wat andere spelers bij gekomen. Edwin Huibers keerde terug van Blauw Geel’38, Mats van den Broek kwam van TOP en Wessel Theunisse en Thom van den Broek stroomden door vanuit de jeugd. Met name achterin stond het anders. Maar na een paar wedstrijden viel het in elkaar en zetten we een goede serie neer. Uiteindelijk resulteerde dat in het winnen van de eerste periodetitel. Dat was voor ons een verrassing, want we hadden de hele periode niet bovenaan gestaan. Maar het was tegelijkertijd een bevestiging dat we goed op weg waren.”
De rest van de jaargang was het stuivertje wisselen met Olympia’18 uit Boxmeer. “We ontliepen elkaar niet veel”, aldus Van der Burgt. “Het verschil was steeds maar 1 of 2 punten.” Dat Berghem Sport na de winterstop, door verschillende afgelastingen, maar 3 of 4 wedstrijden in actie kwam, bleek maanden later een geluk bij een ongeluk, zo vertelt de trainer: “Olympia stond bovenaan, toen de competitie werd gestopt. Zij hadden 2 punten meer dan wij, maar wij een wedstrijd minder gespeeld. Daardoor kwamen wij er, kijkend naar het gemiddelde aantal punten, een haartje beter uit.”

Paar kratjes bier
In eerste instantie leek dat toch niet genoeg voor promotie. Waar verschillende clubs werden verblijd met de mededeling dat de aangevraagde competitiestijging was gehonoreerd, bleef het in Berghem (en ook Boxmeer) stil. Tot er een tijdje later twee clubs in district Oost over het hoofd gezien bleken te zijn. “Een hoofd- en een eersteklasser vielen weg. Daardoor kwamen er toch nog twee plekken vrij en promoveerden we alsnog.” Geweldig voor de Berghemse dorpsclub, maar een groot feest leverde het niet op. “Helaas konden we het slechts heel beperkt vieren”, beaamt Van der Burgt. “Na een training was er taart en hebben we een paar kratjes bier leeggemaakt. Maar het voelt een beetje als op maandagmorgen trouwen, zonder feest. Geen slingers, geen champagne. Dan was het winnen van de periodetitel in Schaijk heel anders. Dat was een mooi moment in de kleedkamer, dat zijn toch de dingen waar je het voor doet.”
De afgelopen periode stond ook de selectie van Berghem Sport weer op het veld, maar naam mocht dat niet hebben, vindt de oefenmeester. “Het is mooi om elkaar weer te zien en binding te houden, maar zonder contact kun je weinig. Het was meer een funtraining dan echt iets opbouwen. Ook omdat we wisten dat we in de zomer toch weer 4, 5, 6 weken stil zouden liggen. Maar ook ons tweede elftal is - op dezelfde wijze als het eerste - gepromoveerd, dus het was mooi om dat samen te kunnen vieren. In augustus wordt het pas weer serieus allemaal. Dan mogen we gelukkig weer normaal voetballen. Op 10 juli wordt de competitie-indeling bekend. Hopelijk worden we bij TOP, HVCH en Erp ingedeeld. De clubs uit de regio, dat is voor ons toch het mooiste.”

Uitgewaaid
Of Berghem Sport iets in de 1e klasse te zoeken heeft, dat zal moeten blijken. “In drie jaar tijd zijn we van de 3e naar de 1e klasse gepromoveerd, dat gaat hard. Maar we doen het nog steeds met jongens uit eigen geleden of spelers die uitgewaaid en weer teruggekeerd zijn. De club krijgt steeds meer jeugd, op een steeds hoger niveau. Waar het plafond ligt, daar gaan we achter komen.”

Voor het nieuwe seizoen versterkte de promovendus zich met Joeri Theunisse, die terugkeert na een avontuur bij FC Den Bosch en OJC Rosmalen. “Verder kunnen we vooruit met een jonge selectie, met een paar oudere spelers die zorgen voor de ervaring. Denny Witjes, die in Berghem is komen wonen, is al eerder bij ons komen keepen en jongens uit de jeugd als Lars van der Kwartel, Davy van de Leur en Valentijn Smits hebben al aan kunnen pikken. Wie weet zit er ook dit jaar via die weg wel weer versterking in.” Zelf is Van der Burgt ook afkomstig uit Berghem. “Geboren en getogen”, zegt hij. “Ik woon al wel een jaar of 15 à 20 in Oss, maar het is mooi om terug te zijn bij de club waar ik vroeger altijd gevoetbald heb en daar deze groei mee te maken.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

voetbal nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16186