Datum plaatsing: 10 juli 2020

Eeuwenoud hijsrad ontdekt in Bosch' winkelpand


Eeuwenoud hijsrad ontdekt in Bosch' winkelpand


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Aan de Hinthamerstraat 20-22 staat een groot huis waar je zo aan voorbij loopt. Maar achter de voorgevel gaat een schat aan bouwhistorie schuil. Alleen al de kap is bijna 500 jaar oud. Het pand, waar op de begane grond de winkel Score in is gevestigd, wordt op dit moment op de bovenverdiepingen grondig onder handen genomen. In de balklagen zaten namelijk flink wat technische problemen, bleek uit inspectie.

500 jaar oud hijsrad
We hebben het hier over een pand dat omstreeks 1525 gebouwd moet zijn. We weten dit dankzij zogenaamd dendrochronologisch onderzoek. Hierbij onderzoeken we de jaarringen in het hout. Van dit huis zijn uit deze laatmiddeleeuwse periode behoorlijk wat onderdelen bewaard gebleven.

Onder andere de muren, de samengestelde balklagen (moer- en kinderbalken) met spreidsel en een indrukwekkende kapconstructie inclusief hijsrad zijn bijna vijfhonderd jaar oud.

Gekraakte moerbalken
Om de balklagen en kapconstructie van dit bijzondere rijksmonument te bewaren voor de toekomst hebben we een complete technische analyse gemaakt. Vervolgens hebben we een plan van aanpak opgesteld voor de restauratie.

Veel balkkoppen waren aangetast en een aantal moerbalken zelfs “gekraakt” (gebroken). Daarom hebben we hier gekozen om de balken te herstellen met een zogenaamde epoxy methode. Het voordeel van deze methode is dat we maximaal historisch materiaal kunnen behouden.

De werkwijze bij de epoxy methode is als volgt: de vloerdelen, kinderbalken en spreidsel worden genummerd en zo nodig gedemonteerd, het aangetaste hout wordt verwijderd waarna er wapeningsstaven worden ingeboord. Hierna wordt er een tijdelijk kistje rondom de balk aangebracht en wordt de lege ruimte gevuld met een epoxy giethars. De balk krijgt hierdoor opnieuw zijn sterkte terug.

Complexe klus
Een uitdaging bij dit pand was om de vloerdelen, het spreidsel en de kinderbalken zonder schade te demonteren om te kunnen terug plaatsen. Hiervoor zijn alle onderdelen genummerd en gefotografeerd waarna ze zo voorzichtig mogelijk zijn gedemonteerd.

De restauratie van de Hinthamerstraat 20-22 is een omvangrijke en complexe klus. Maar op deze manier blijft een bijzonder rijksmonument wel voor de stad behouden.

500 jaar oud hijsrad op de zolderverdieping (foto © Erfgoed 's-Hertogenbosch)Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29766