Datum plaatsing: 13 juli 2020

De Heilige Hartenkerk is klaar voor nieuwe bewoners


De Heilige Hartenkerk is klaar voor nieuwe bewoners


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Na maanden van slopen, bouwen en restaureren gaat de Heilige Hartenkerk een nieuwe toekomst tegemoet. De opvallende kerk aan de Rubensstraat was al vier jaar niet meer in gebruik. Nu is het gebouw klaar voor nieuwe bewoners. Zij nemen hun intrek in de twaalf nieuwe kerkwoningen en twee nieuwe stadswoningen.

Gevoel van een kerk
De ontwikkelaar en architect hebben tijdens de transformatie geprobeerd om zoveel mogelijk delen van het kerkgebouw te bewaren. Natuurlijk heeft het maken van woningen in een kerkgebouw grote gevolgen voor de binnen- en buitenkant. Toch is het gelukt om in alle woningen het gevoel van wonen in een kerk te handhaven.
De herkenbare bakstenen buitenkant met mooie details is bewaard. Ook zie je in alle woningen nog steeds de natuurstenen pilaren en bakstenen bogen en gewelven. Ook een paar wijwaterbakken en beelden hebben een plekje gekregen in de woningen of de gedeelde ruimtes.

Verborgen kanalen
Bijzonder is dat de buitenzijde van het gebouw, en dan vooral de daken, grotendeels hetzelfde zijn gebleven. De afvoerkanalen die nodig zijn voor de woningen zitten in een aantal grote schoorsteenkappen. De buitenruimtes van de huizen zijn ook verborgen, die zitten in de kappen van de zijbeuken. Alleen een paar lamellenroosters verklappen de aanwezigheid van een nieuwe toevoeging. Ook met duurzaamheid is rekening gehouden, onder andere door de isolatie van de buitenmuren.

Na de eerste sloopwerkzaamheden maakte grof materieel de kerk tijdelijk onveilig. Een nieuwe functie leek toen nog ver weg. Maar het gebouw is stapje voor stapje omgetoverd tot een waar woonparadijs. In de nieuwe Heilige Hartenkerk versmelten de wooneisen van deze tijd zich met de cultuurhistorische waarde van het monument.

Zo is tijdens de transformatie een beeld van de heilige Tarsicus van Rome niet alleen behouden, maar ook helemaal schoongemaakt. Dit kunstwerk kun je aan de buitenzijde van de oude kerk bewonderen. ’s-Hertogenbosch is met de Heilige Hartenkerk weer een bijzonder monument met een nieuwe bestemming rijker.

De oorspronkelijke bakstenen bogen zijn behouden gebleven (foto © Erfgoed ’s-Hertogenbosch)
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29878