Datum plaatsing: 16 juli 2020

Kruising Aartshertogenlaan – Orthenseweg bijna gereed


Kruising Aartshertogenlaan – Orthenseweg bijna gereed


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Op vrijdag 17 juli ronden we de werkzaamheden aan de kruising Aartshertogenlaan – Orthenseweg af. In april dit jaar zijn we gestart met het opnieuw inrichting van het gebied. Het wordt de groene entree van de binnenstadsring, de driehoek van wegen om het historische centrum. Niet alleen willen we het doorgaand verkeer stimuleren om minder door de binnenstad te rijden. Met de herinrichting verbeteren we ook de bereikbaarheid van de omliggende woonwijken en het winkelcentrum.

Verkeerslichten op zonne-energie
Op vrijdag is volledige doorgang voor het doorgaand verkeer in beide richtingen mogelijk. Wethouder Ufuk Kâhya stelde vandaag de nieuwe verkeersinstallaties in werking. De installaties werken op zonne-energie. De aluminium masten zijn tot 95% recyclebaar. Ze spelen beter in op het verkeer wat de doorstroming helpt. En ze hebben nog meer interactie met apps voor fietsers. Denk bijvoorbeeld aan Schwung: een app die ervoor zorgt dat fietsers sneller op hun bestemming zijn met minder stops bij verkeerslichten op hun route.

Wethouder Ufuk Kâhya: “We willen graag dat in 2020 al het vervoer schoon, slim en toegankelijk is. Dat zie je ook terug bij deze kruising. Er staat een slimme en klimaatneutrale verkeersinstallatie. Maar je ziet ook minder asfalt, doordat er rijbanen zijn opgeheven. De aansluitingen op de parallelwegen zijn beter. Fietsers en voetgangers krijgen volop de ruimte. Het is nu nog even wachten op het najaar. Dan vergroenen we de kruising en planten we bijna 100 bomen.”

Nieuwe voetgangerslichten
Bij de oversteek Orthenseweg – Aartshertogenlaan - Akeleistraat hebben we ook nieuwe voetgangerslichten geplaatst. Dat zijn dezelfde als op de kruising Graafseweg – Lagelandstraat – Van Grobbendoncklaan staan. De lichten staan zo dat de voetganger altijd zicht heeft op waar het verkeer vandaan komt. De ene staat aan het begin van de oversteek aan de linkerkant. In de middenberm staat er een aan de rechterkant. Ook hebben de lichten een rateltikker (akoestisch signaal voor blinden). Onder de drukknop zit een ‘buzzer’ drukknop. Die trilt als je erop drukt. Hiermee kunnen slechtzienden en slechthorenden voelen of het verkeerslicht op groen of rood staat.

62 extra bomen
Op dit moment is de kruising nog niet helemaal af. In het najaar planten we 62 extra nieuwe bomen 37 bomen staan in een tijdelijk depot aan het Vogelplein. Deze bomen planten we ook in het najaar terug.

Meer informatie
Hebt u vragen? Stuur dan een e-mail via dit e-mailformulier. Of neem contact op met de Gemeente ’s-Hertogenbosch via het telefoonnummer (073) 615 51 55. Meer informatie kunt u ook vinden op onze webpagina: www.s-hertogenbosch.nl/aartshertogenlaanorthenseweg.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

overheid nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15448